Hirdetés
Reggelivel induljon a nap!
Amikor a nap első órái az idegeskedést, munkába vagy iskolába rohanást jelentik, gyakran elfelejtünk reggelizni - pedig a korai étkezést nem szerencsés kihagyni, hiszen a délelőtti szellemi és fizikai munkához egyaránt szükséges a megfelelő erőnlét! Nem mindegy azonban, mi kerül ilyenkor az asztalunkra!
táplálkozás, reggeli, étkezés |
Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(1):21-21 Celsus Kft. | Márton, A
Fejfájás nélkül…
Nem véletlenül tartja a mondás, hogy reggel mint a király, este mint egy koldus étkezzünk! A felkelés utáni órákban ugyanis élénk az anyagcserénk, ebben az időszakban rendkívül jól tudjuk hasznosítani a bevitt táplálékfélék értékes alkotóelemeit. A kiadós étkezés munka vagy iskola előtt feltölti a szervezet energiaraktárait, amelyek alaposan kiürülnek az éjszakai pihenés hosszú órái során.
Ha kihagyjuk a nap első étkezését, vércukorszintünk leeshet, így ingerlékenyek, fáradtak és fejfájósak lehetünk. Ha odafigyelünk a helyes táplálkozásra, és rendszeresen reggelizünk, jobban tudunk koncentrálni a munkánkra, a ránk váró feladatokra.
Fontos! Mindez felnőttekre és gyerekekre egyaránt érvényes.
A rendszeresen reggeliző iskoláskorú gyerekekkel kevesebb fegyelmezési probléma akad, és a felmérések szerint jobb osztályzatokat szereztek, mint rendszertelenül étkező társaik.
Mazsola és társai
Fontos, hogy ne hagyjuk ki a korai étkezést akkor sem, ha fogyókúrázunk, hiszen tele hassal könnyebb leküzdeni a kísértést és megállni a nassolást ebédig! Olyan ételeket tálaljunk fel a családnak, amelyek megfelelő arányban tartalmazzák a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen fehérjéket, telítetlen zsírsavakat, vitaminokat és alapvető ásványi anyagokat!
A változatosság jegyében kombináljunk gyümölcsöket, gabonapelyheket, tejtermékeket és teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket! Reggelente fogyasszunk cukor hozzáadása nélkül készült ivóleveket vagy friss gyümölcsöket! Almát, körtét, szilvát vagy banánt hozzá is keverhetünk a müzlihez, hiszen friss ízükkel remekül kiegészítik a gabonapelyheket, fogyasztásuk pedig a bélműködésre is jótékonyan hat - akárcsak az aszalt gyümölcsöké.
Tej, sajt vagy joghurt
A rendszeres müzlifogyasztók már jó úton járnak, hiszen ők a reggelivel már legalább 2-3 dl tejet vesznek magukhoz naponta.
Sokan azonban laktózintoleranciával küzdenek, s ez szinte lehetetlenné teszi számukra a tejfogyasztást. Hasmenés, szélgörcsök, kiütések jelzik, hogy szervezetük nem tudja megfelelően feldolgozni a „nyers” tejet.
Számukra a sajt, illetve a joghurt és kefir lehet a reggeli mindennapos része, hiszen a különböző eljárásokkal elkészített, feldolgozott tejtermékek már nem feltétlenül okoznak emésztési problémákat. Ezekbe a savanyított finomságokba is keverhetünk gabonapelyhet vagy gyümölcsdarabokat, hogy ízletesebbé tegyük a reggelit.
Kell a szénhidrát is!
A fogyókúrázók legszívesebben teljesen kiiktatnák étrendjükből a szénhidrátokat, pedig ezek a tápanyagok is elengedhetetlen részei az egészséges étkezésnek. A szénhidrátok és a zsírok biztosítják a szervezet energiaszükségletét. Ha már unnánk a gabonapelyheket, válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vagy rozscipót, pakoljuk meg sovány felvágottakkal, zöldségekkel - és máris sokat tettünk egészségünkért!
Márton Anita
2007-01-19 14:17:06