Miért nem étkezünk egészségesebben?

Egy amerikai felmérés szerint eltérések vannak a legtöbb ember étkezéssel kapcsolatos elméletei és a gyakorlat között: az emberek ugyan tudják, hogy fontos lenne lefogyni és egészségesebben étkezni, de ezt számos félreértés és rossz választás megakadályozza.

táplálkozás, diéta | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Egy 1000 résztvevővel végzett felmérésből kiderül, hogy az amerikaiak 56 százaléka szeretne lefogyni, mégis, tízből kilencnek fogalma sincs arról, hogy naponta hány kalóriára van szüksége.

A kutatók megállapították, hogy hat fő oka van az elmélet és a gyakorlat közötti szakadéknak:

1. A kalóriák – Bár az emberek 70 százaléka szeretne lefogyni, mégis, az amerikaiaknak csupán a 11 százaléka van tisztában azzal, hány kalória lenne számára az ideális.
2. Az étrend és a mozgás – A megkérdezettek 84 százaléka mondta, hogy legalább egy héten egyszer mozog az egészsége érdekében, 44 százalékuk a mozgást mégsem kapcsolja össze az étrenddel az egyensúly elérése érdekében.
3. A reggeli – Bár az amerikaiak 90 százaléka szerint a reggeli a legfontosabb étkezés, mégis, csupán 49 százalékuk eszik valamit reggel.
4. A zsírok – Az utóbbi időben valamivel nagyobb gondot fordítanak az emberek arra, hogy az egészségtelen zsírokat kerüljék, különösen a transz-zsírok fogyasztása csökkent. Mégis, sokan megpróbálnak kevesebb többszörösen telítetlen zsírt fogyasztani, holott az a legegészségesebb.
5. A szénhidrátok – A megkérdezettek több mint 70 százaléka mondta, hogy több rostot és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyaszt, és bár a szénhidrátban szegény diéták népszerűsége csökkent, az emberek több mint 50 százaléka még mindig aggódik az elfogyasztott szénhidrát mennyisége miatt.
6. „Funkcionális” ételek – A felmérés szerint az amerikaiak úgy vélik, hogy léteznek bizonyos ételek és italok, amelyeknek a fogyasztása előnyös az egészségre. És mégis: több mint 50 százalékuk nem fogyasztja ezeket.

Az elmélet és a gyakorlat eltérései ellenére az egészségre vonatkozó pozitív üzenetek legtöbbje eljut az emberekhez, így a legfontosabb is: minden étel lehet egészséges, de a legfontosabb az egyensúly.

Ha az emberek semmi mást nem tennének, csak kicsit csökkentenék az elfogyasztott adagokat, és valamivel aktívabb életet élnének, az máris nagyon sok pozitív változást hozna.

WebMD
| táplálkozás, diéta
2007-05-23 09:16:35

Web Design & Development Prowebshop