Nincsenek világmegváltó diéták

Az Egyesült Államokban megjelent egy könyv, Bob Greene „Best Life Diet” című műve, amely könnyen követhető, egyszerű megoldásokat ajánl, és nem hirdeti meg a „tökéletes” diétát.

diéta, Best Life Diet | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Ez a diéta vagy étrend inkább életmódbeli váltást jelent, ugyanakkor biztonságos és hatásos módja a testsúly csökkentésének, az általános közérzet és fittség javításának.

A módszer nem ígér gyors sikereket, viszont a változások időtállóak lehetnek. A lényeg a fokozatos változtatásokon van, egyszerre elég egy kis lépést megtenni. A cél, hogy változtassunk régi szokásainkon mind az étkezés, mind a testmozgás terén.

A nemtől és a fizikai aktivitás szintjétől függően 1500-25000 kalória az ajánlott napi bevitel. A lényeg az, hogy minél aktívabb valaki, annál többet ehet.

Nem szükséges azonban állandóan számolgatni a kalóriákat, a legfontosabb, hogy ügyeljünk az adagok nagyságára. Sokféle ételt fogyaszthatunk, miközben fokozatosan szabadulunk meg egészségtelen szokásainktól és ételeinktől.

Természetesen szükség van egész gondolkodásunk átállítására, ne a diétára gondoljunk, a folytonos küzdelem helyett a kilókkal hanem az életminőségünk javítására.

Az ajánlott program 3 szakaszra oszlik. Az első szakasz legfeljebb négy hétig tart. Lassan növelni kell a mozgás mennyiségét, és változtatni a régi étkezési szokásokon. Ne együnk két órával lefekvés előtt, naponta háromszor étkezzünk, és egy kis nassolás is belefér negyediknek. Korlátozzuk az alkohol fogyasztását, igyunk viszont sok folyadékot, szedjünk naponta egy multivitamin-tablettát és omega-3 zsírsavat, valamint, ha szükséges, kalciumot is.

A második szakasz legalább 4 hétig tartson, mozogjunk többet és fokozottan ügyeljünk az elfogyasztott ételek egészséges voltára. Az első szakaszban elért változásokra építsünk, kontrolláljuk a fizikai és az érzelmi éhséget, és iktassuk ki azokat az ételeket és italokat az étrendünkből, amelyek gondot okozhatnak. Ezek elsősorban az üdítőitalok, a zsírban sült ételek és a fehér kenyér, vagy péksütemény. Ügyeljünk az adagok nagyságára is.

A harmadik a fenntartó szakasz, és ez bizony az életünk végéig tart. Az egészségtelen táplálék kerülésével most már bármit ehetünk, természetesen mértékkel, és megfelelő fizikai aktivitással kísérve.

A könyv kitér olyan kérdésekre is, amelyek a túlevéshez vezetnek, ilyenek az éhség és az érzelmi kiéhezettség. Fel kell tenni magunkban a következő kérdéseket: Miért vagyok túlsúlyos? Miért szeretnék lefogyni? Miért nem sikerült az eddig?

WebMD
| diéta, Best Life Diet
2007-05-23 10:12:00

Web Design & Development Prowebshop