Hirdetés

A diétázás árt a lelki egészségnek

Brit pszichológusok szerint a sovány emberek nagyobb valószínűséggel boldogtalanok és követnek el öngyilkosságot, mint a túlsúlyosak. Sokak – és különösen a nők – számára mégis a karcsúság jelenti a vonzerőt, a sikert és a boldogságot.

diéta, psziché, fogyókúra |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

Bristoli kutatók 16 éven át figyelték meg több mint egymillió emberi élet alakulását, és eredményeik minden bizonnyal csapást mérnek majd a diétaiparra. Az a közhiedelem is beigazolódni látszik, hogy a kövér emberek vidámabbak. Kiderül a kutatásból, hogy az öngyilkosoknak jelentősen alacsonyabb volt a testtömeg-indexük (BMI), mint azoknak, akik nem vetettek véget önkezükkel életüknek.

A kutatók vizsgálódásaik során figyelembe vették az eredményt esetlegesen eltorzító tényezőket, mint például a társadalmi-gazdasági státust is. A diétaellenes kampány hívei örömmel üdvözlik az új eredményeket. Szerintük az állandó fogyókúra szerencsétlenné teszi az embereket, és megszállottságot okoz a testükről kialakított kép tekintetében. Geri Halliwell, a hajdani Spice Girls egyik tagja beismerte, hogy éveken át volt boldogtalan, mert mindenáron le akart fogyni. Mára már kibékült telt idomaival.

A kutatók szerint a BMI minden öt pontos emelkedése 15 százalékkal csökkenti az öngyilkosság kockázatát. A pontos okokat még kutatják, de az valószínű, hogy az inzulinnak és a szerotoninnak, a „boldogsághormonnak” van szerepe ebben a folyamatban. Óvják azonban a depressziósokat, hogy szándékos hízással kíséreljék meg orvosolni betegségüket.

Medical News Today
diéta, psziché, fogyókúra

2005-12-15 10:25:07

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop