A mediterrán étrend évekkel hosszabbítja meg az életet

Egy nagyszabású európai tanulmányban arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az ún. „mediterrán étrend” csökkenti az idősebb korúak halálozását. Az athéni egyetem kutatói összesen 74 607, 60 éves vagy annál idősebb, egészséges személyt vizsgáltak meg, kilenc európai országból.

mediterrán étrend, élettartam | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed
Felmérték életmódjukat, kórtörténetüket, dohányzási szokásaikat, a fizikai aktivitás szintjét és egyéb tényezőket. A mediterrán étrend betartását egy tízpontos skálán rögzítették.

Átlagosan 89 hónapos követési idő elteltével 4047 résztvevő halt meg, a legtöbben a dán, svéd és a brit csoportokból. A kutatók azt tapasztalták, hogy akik zöldségeket, főzelékféléket, gyümölcsöket, gabonaféléket, halat, olívaolajat nagyobb mennyiségben fogyasztottak, mérsékelten bort ittak, és kevesebb telített zsírt, tejtermékeket és húst ettek, tovább éltek.

A mediterrán étrend számos tanulmány tárgya, mivel sok összetevője kapcsolatba hozható a krónikus betegek, köztük a szívbetegek állapotának javulásával. A kutatók összegzésképpen megállapítják, hogy a mediterrán étrend követése különösen ajánlható az idősebbek számára, akik egyre nagyobb számú csoportot képviselnek Európában.

via International Health News magyar kiadás
| mediterrán étrend, élettartam
2005-08-21 19:58:00
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop