Hirdetés

Gombaételek

Hozzávalók: 1 kilogramm burgonya, 100 gramm zsír, 50 gramm vaj, 100 gramm sima liszt, 3 tojássárgája, só. A bundázáshoz tojás és zsemlemorzsa. A töltelékhez: 250 gramm friss gomba, 40 gramm zsír, zsemlemorzsa, 2 tojás, 40 gramm hagyma, só, törött bors. A gombamártáshoz: 250 gramm friss gomba, 30 gramm sima liszt, 2,5 liter tejföl, egy kevés víz, só, köménymag.

étrend, táplálék, ételrecept |

Gyógy-ír   Kisalföld

Gombával töltött, rántott burgonyás pirog

A megtisztított és megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és áttörjük. A kihűlt burgonyát a vajjal, a tojássárgájával, a liszttel, sóval összegyúrjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán hengert formálunk belőle és felszeleteljük. Minden szeletből egy-egy korongot sodrunk, és az egyik felére egy kanál tölteléket halmozunk. A töltelékre ráhajtjuk a korongok másik felét, a szélüket lenyomkodjuk, majd megforgatjuk őket a felvert tojásban és a zsemlemorzsában, és forró zsírban mindkét felüket ropogósra sütjük. Gombamártással tálaljuk. Töltelék: a gombát megtisztítjuk, megmossuk és összeaprítjuk. A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, belekeverjük a gombát és puhára pároljuk. A kihűlt gombához hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, megborsozzuk és zsemlemorzsával besűrítjük. Gombamártás: a megtisztított és megmosott gombát összevágjuk, és sós vízben egy kevés köménymaggal puhára főzzük. Hozzáöntjük a liszttel elhabart tejfölt, és folytonosan kevergetve átforraljuk.

Gombakrokett

Hozzávalók: 40 dekagramm gomba, 2 tojás, 2 fej vöröshagyma, liszt, zsemlemorzsa, só, bors, zsír vagy olaj, 1 csomag petrezselyem zöldje.

Az apróra vágott gombát zsiradékon finomra vágott hagymával, petrezselyemzölddel megpirítjuk, fűszerezzük, liszttel megszórjuk és csontlével felengedjük. Sűrű masszává forraljuk, ha az edény falától elválik, a tűzről levéve tojást adunk hozzá és elkeverjük vele. Kihűlve belőle szeleteket vagy hengereket formálunk, lisztbe, majd tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk. Ezután zsírban vagy olajban kisütjük. Köretként főzelékféle adható hozzá. Egy- vagy többféle gombából is elkészíthető.

Gombakalapok szalonnával

Hozzávalók: 40 dekagramm gomba, 60 dekagramm burgonya, 10 dekagramm füstölt szalonna, 2 darab zöldpaprika, só.

A megfőzött, kockákra vágott főtt burgonyát egy kizsírozott tálba helyezzük. A burgonyákra tesszük a megtisztított, megmosott, nyers gombakalapokat, melyek tetejét bevágjuk. A vágásokba vékony füstölt szalonnaszeleteket helyezünk, és a tálat is körülrakjuk szalonnaszeletekkel. Megsózzuk és az egészet előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor zöldpaprikával díszítjük.

étrend, táplálék, ételrecept

2002-07-29 11:47:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop