Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.

egészséges táplálkozás, bio, élelmiszer, ökológiai termék | InforMed Hírek16   InforMed | Mészáros, K.

De kevesen tudják, hogy mit is jelent a bio kifejezés, és azt sem, hogy milyen szigorú szabályoknak kell megfelelniük a bio termékeknek.

Bio vagy ökológiai termék:
  • Egészséges és biztonságos élelmiszer, fenntartható gazdálkodásból.
  • Az adott áru vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készült, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes szerek használtak.
  • Az előállítás során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni.
  • Ráadásul az a föld, amelyben az alapanyagokat termesztették, már legalább három éve nem volt vegyszerrel kezelve.
  • Nem tartalmazhat a késztermék mesterséges adalékanyagokat.
  • A feldolgozás során csak ártalmatlan adalék- és segédanyagokat (pl. tejsav, citromsav, almasav) használhatnak, melyeket gyakran már évtizedek vagy évszázadok óta alkalmaznak, és csak akkor, ha az élelmiszer nélkülük nem készíthető el.
  • Az állatok gyógyításához gyógynövényeket alkalmaznak, és nem használhatók a hozam fokozására, a megelőzésre hormonok, antibiotikumok.
Termékek jelölése:

A termékek címkéjén, a termék nevén, összetételén szavatosságán, gyártóján stb. túl tartalmaznia kell a „bioságát” tanúsító jellemzőket. A bio jelölést csak olyan vállalkozás és csak olyan termékre alkalmazhatja, melyre az ökológiai szervezet tanúsítványa felhatalmazza.

Megkülönbözetetünk:

Biotermék: Az a termék, melyben 95-100% a bioösszetevők aránya.

Bioösszetevőket tartalmaz: Ha a bioösszetevők aránya 70-94,4% között van, akkor feltüntethető a terméken, hogy bioösszetevőket tartalmaz.

Átállási termék: Több, mint egy éve elkezdték a biogazdálkodást a területen, ahonnan a termék származik. Csak egy növényből álló termékek esetében alkalmazható.

A címkén rajta kell, hogy legyen, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, valamint az ellenőrzést végző szervezet neve és kódszáma. Ha nem címkézhető, akkor rajta akkora az árukísérő bizonylatokon kell, szerepeljen.

Ha import bioélelmiszerről van szó, akkor is fel kell tüntetni a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet nevét, kódszámát.

Tehát a biotermékekre szigorú jogszabályok vonatkoznak, semmiképpen sem szubjektív megítélés vagy táplálkozási divat függvénye, hogy mit tekinthetünk ökológiai gazdálkodásból származó terméknek!

| bio, élelmiszer, ökológiai termék, egészséges táplálkozás
2019-04-01 16:59:29
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop