Mennyi ideig maradnak frissen az élelmiszerek a hűtőben?

Gyakran előfordul, hogy beteszünk valamit a hűtőbe, aztán megfeledkezünk róla. Örökre azonban semmi sem marad frissen még a hűtőben sem, így nem árt tudni, mi meddig tartható el anélkül, hogy megromlana.

| InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.
Nem mindig megbízható az élelmiszerek címkéje sem, ráadásul lehetnek, akik nem tudják, hogy egy-egy konzerv vagy palack felnyitásától új időszámítás kezdődik. A lejárt vagy romlott élelmiszer fogyasztása súlyos ételmérgezéshez vezethet.

A legfontosabb tudnivalók:

Bébiétel – kinyitás után 1-3 napig áll el a hűtőben.

A gyümölcs-zöldség keverékek 2-3 napig lehetnek a hűtőben, a húst is tartalmazó készítmények 1-2 napig. Kinyitott bébiételt semmiképpen se hagyjunk 3 napnál tovább a hűtőben sem. Nem ajánlatos a gyereket közvetlenül az üvegből etetni, a nyállal ugyanis baktériumok kerülhetnek az üvegbe.

Milánói szósz és hasonlók – kinyitás után 5 napig maradnak ehetők.

A paradicsom alapú szószok eltarthatósági ideje a hűtőben 5 nap–egy hét. Ne várjuk meg, míg penész keletkezik a szósz tetején, ezt főzéssel sem lehet hatástalanítani, a penészes szószt vagy paradicsompürét dobjuk el.

Majonéz – kinyitás után 2 hónapig használható fel.

Magas zsírtartalma miatt a majonéz nem annyira könnyen penészedik, ám a benne levő olajok idővel lebomlanak, így megváltozik a majonéz íze, illata. Még ha nem érzünk semmi kellemetlen szagot, akkor se használjuk 2 hónap után a hűtőben tárolt majonézt.

Sajt – 1-4 hétig tárolható.

A lágyabb sajtokat általában rövidebb ideig lehet a hűtőben tartani, mint a keményeket, amelyek akár 3-4 hétig is jól elállnak. Ha a frissen vásárolt sajtról levesszük a műanyagot, és zsírpapírba csomagujjuk, majd úgy tesszük nylonzacskóba, a sajt tovább eláll. A penészes külsejű sajt is fogyasztható, ha gondosan levágjuk róla a penészréteget.

Tojás – 3-5 hétig áll el.

Ügyeljünk arra, hogy tojást ne tartsunk a hűtő elejében, még ha ott van is számára kialakított hely, hamarabb romlik. Tartsuk a hűtő hátulsó részében, ott hidegebb van. Itt a helyük a kényesebb élelmiszereknek, míg például a vajat lehet elöl is tárolni.

Ételmaradék – 3-4 napig áll el.

Tálalás után két órával tegyük a hűtőbe az ételmaradékot, na hagyjuk sokáig elöl a konyhában, mert a baktériumok elszaporodhatnak benne. Ha kisebb, laposabb edényben táruljuk a maradékot, egyenletesebben, jobban hűl le, így tovább megmarad.
| élelmiszer, tárolás
2021-07-08 13:33:12
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop