Aludjon eleget és nem lesz kövér a gyerek

Az alvás fontos szerepet játszik az étvágy és a testsúly szabályozásában is. Az alvás és a testsúly közötti kapcsolat azért került a figyelem középpontjába, mert az Egyesült Államokban a népesség elhízása rekordokat dönt, és a krónikus alváshiány is egyre gyakoribb a gyermekek és serdülők körében.

alvás, elhízás | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

A Pediatrics című szakfolyóiratban közölt cikk szerint a kutatók 785 gyermek adatait dolgozták fel. A testmagasságot és a testsúlyt a harmadik és a hatodik osztályban vizsgálták, az alvás mennyiségét és az esetleges alvászavarokat szülői beszámolók alapján mérték fel.

Meghatározták az összefüggést az alvásidőtartam és a túlsúly között a hatodik osztályban, vizsgáltak számos egyéb tényezőt is, például az otthoni zűrös környezetet, vagy azt, hogy mennyire engedékenyek a szülők. Azt is vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a harmadik osztályos korban feljegyzett átlagos alvásmennyiség és a hatodik osztályos elhízás között.

Összefüggést lehet kimutatni a gyermekkori elhízás és a rövidebb alvásidőtartam között, ami viszont nem magyarázható az alvás minőségének romlásával. A súlytöbblet az alvásmegvonással egy időben, de akár három évvel később is kialakulhat.cikk szerzői szerint a több alvás szerepet játszhat az elhízás megelőzésében.

A túlsúly megelőzésének egyik lehetséges módja az, hogy a gyermek számára biztosítjuk a megfelelő mennyiségű alvást. A hosszabb alvás védő hatása elsősorban az elalvás, és nem az ébredés idején múlik, tehát az a fontos, mikor fekszik le a gyermek aludni. A fenti eredmények továbbá a későbbi iskolakezdés mellett is szólnak.

| alvás, elhízás
2016-09-19 00:05:48
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop