Hogyan raktározzák a sejtek a zsírt?

Rájöttek arra, hogyan raktározzák a sejtjek a zsírt. Megtalálták azt a két gént, amely azért felelős, hogy egy foszfolipidekből és fehérjékből álló rétegbe „csomagolt” zsír folyékony cseppekké alakuljon át. A felfedezés az elhízás újfajta kezelését teszi majd lehetővé.

zsír, raktározás, elhízás, zsír | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A sejtek energiaforrásként hasznosítják a zsírt, ám ha túl sok zsír raktározódik el, az eredmény elhízás lesz.

A Yeshiva-egyetem kutatói kísérletsorozattal állapították meg a FIT1 és FIT2-nek elnevezett gének szerepét a zsírraktározásban. Az egyik vizsgálatnál emberi sejtekbe ültették a két gén egy-egy másolatát. Míg ennek a zsír szintézisére nem volt hatása, a sejtekben keletkező zsírcseppecskék mennyisége a hatszorosára nőtt.

A másik vizsgálatnál zebrahal-petébe injektáltak egy olyan DNS-darabkát, amely megakadályozta, a FIT2 gén működését A kikelt lárváknak magas zsírtartalmú táplálékot adtak, hogy kiváltsák a zsírcseppecskék kialakulását, de a májat és a beleket megvizsgálva szinte alig találtak zsírt.

Dr. David Silver, a kutatás vezetője így nyilatkozott a vizsgálatról: – Ezek a bizonyítékok alátámasztották feltételezésünket, hogy a FIT-gének irányítják a zsírcseppek elhalmozódását a sejtekben. Most, hogy azonosítottuk a géneket és a mögöttük álló fehérjéket, lehetővé vált, hogy új gyógyszereket tudjunk kifejleszteni.

Az ilyen gyógyszerek nagy valószínűséggel azért lennének igen értékesek, mert nemcsak az elhízást lehetne velük kezelni, de annak következményeit, a 2. típusú diabéteszt és a szívbetegséget is meg lehetne előzni.

Az elhízás kialakulásában szerepet játszó gének felfedezése segíthet megérteni azt is, miért hízik el az egyik ember, és miért marad karcsú a másik.

PNAS
| zsír, raktározás, elhízás
2007-12-27 11:10:26
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop