Az aktív videojátékok fogyasztanak

Azok a gyermekek, akik szeretnek videojátékokkal játszani, védettek lehetnek az elhízással szemben, állítják Hong Kong-i kutatók. Az aktív játékok élvezete közben ugyanis emelkedik a pulzusszám, és körülbelül négyszer annyi zsír ég el, mint a passzív videojátékok űzése mellett.

videojáték, elhízás, gyermek | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
„A technika fejlődése megváltoztatta az otthonunkat, iskoláinkat és munkahelyeinket. Jelentősen kevesebbet mozgunk, és ezzel szemben aránytalanul sok időt töltünk ülve” – figyelmeztettek a szerzők. – „A gyermekkori elhízás manapság világszerte az egyik legfenyegetőbb tendencia, így különös jelentősége van annak, hogy az ülve végzett tevékenységek minél nagyobb aktivitásra serkentsenek.”

A szülők feladata, hogy kreativitásukkal mozgásra bíztassák gyermekeiket, állítják a kutatók. A gyerekek szívesen játszanak videojátékokkal, mert érdekes, izgalmas, és kihívást jelent, de ez legtöbbször ülve történik.

A mostani vizsgálat szereplői is sokat játszottak ilyen játékokkal, és kalóriafogyasztásukkal bebizonyították, hogy ez a szórakozás segíthet abban, hogy gyermekeinket aktivizáljuk. A szoftveripar számára pedig adott a kihívás: olyan játékokat kell fejleszteni, amelyek a virtuális játékvilágba integrálják a fizikai aktivitást.

A szerzők beszámolója a Pediatrics & Adolescent Medicine szeptemberi számának oldalain olvasható.

A kutatók a pulzusszámot és az elégetett kalóriát mérték olyan 6-12 éves gyermekeknél, akik aktív vagy passzív videojátékkal játszottak, vagy pedig futást igénylő játékban vettek részt. A 25 perces vizsgálati idő alatt a gyerekek váltogatták a játékokat, mintegy 5 perces pihenőidőt hagyva kétfajta játék között.

Az eredmények arról tanúskodtak, hogy egy passzív játék 39 %-kal, míg egy aktív játék 98 %-kal emelte az elégetett kalória mennyiségét. A futást igénylő játéknál 451 %-kal növekedett az elégetett kalória mennyisége. A szerzők emellett azt is tapasztalták, hogy jelentésen emelkedik a pulzusszám az utóbbi két játéktípusnál.

A szerzők szerint az aktív videojátékok jelentősen növelik az energiafogyasztást, szemben egy ülő környezetben végzett játékkal.

„A J-Mat játékban (Jackie Chan akciófutás) a gyerekek pulzusszáma 160-ig emelkedett és percenként 5 kilokalóriát égettek el, szemben egy ülő játék 1,3 kilokalóriás „fogyasztásával”. A Bowling program során pedig, ami egy alapvetően álló, és kis mozgást igénylő játék, a gyerekek 0,6 kilokalóriával többet égettek percenként, mintha ültek volna.”

A szerzők szerint ezek a játékok segíthetnek abban, hogy a gyerekek többet mozogjanak.

„A J-mat játékkal a gyerekek annyi kalóriát égettek, mintha sportoltak volna. Ha rendszeresen játszanak ezzel a játékkal, hamarabb elérik azt a mozgásmennyiséget, amit a nemzetközi javaslatok ajánlanak.”

Az alacsony aktivitású Bowling játékkal napi 20-30 percet játszva számos betegség ellen védelmet lehet nyerni hosszú távon. „Ez a játék kisebb aktivitást igényel, és így könnyebb hosszú távon napi rendszerességgel játszani vele” – fogalmaztak a kutatók.

Szakértők szerint az aktív videojátékok jó eszközül szolgálhatnak arra, hogy növeljük a gyermekek aktivitását. A mostani kutatások eredménye világos: a videojátékok akár komoly aerob edzéssel is felérhetnek.

Egyes szakemberek azonban felhívják a figyelmet: a testmozgás mellett az étrendre is fokozottan oda kell figyelni. Az elhízás másik serpenyőjében ugyanis az elfogyasztott kalóriák vannak. Ezt az oldalt sajnos sokkal nehezebb kézben tartani.

HealthDay
| videojáték, elhízás, gyermek
2008-09-04 21:02:34
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop