Új megvilágításban az elhízás kérdése

Amerikai kutatók szerint a nem megfelelő étrend olyan jelzőrendszer működését indíthatja be, amely még több evésre serkenti a szervezetet. Amikor blokkolták a jelzéseket – amelyek közt volt egy gyulladással kapcsolatba hozható fehérje is –, az egerek meg tudták tartani normál súlyukat.

elhízás, jelzőrendszer, jelzÅ‘rendszer | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Többféle módszerrel kísérleteztek már állatokon, de eddig még nem sikerült csatát nyerni az elhízással szemben.

A wisconsini egyetemen legújabban vizsgált jelzőrendszer általában az immunrendszerrel, és a szervezet egyik védekező rendszerével, a gyulladással kapcsolatos.

Az elhízással való összefüggésre akkor jöttek rá a kutatók, amikor az elhízással kapcsolatos betegségeknél az ún. „metabolikus gyulladást” vizsgálták. Egereknél egy gyulladást okozó fehérje akkor kapcsolt be, amikor az állatoknak zsírban és cukorban gazdag ételeket adtak. Ilyenkor az egerek falánkabbakká váltak, ami arra utal, hogy ez a táplálékfelvétel szabályozásával függ össze. Azok az egerek, amelyeknél blokkolták ezt az utat, még ha zsíros ételeket kaptak is, nem híztak el.

A kutatás vezetője szerint ez a megfigyelés alapot adhat elhízás elleni gyógyszerek kikísérletezésére.

Fran Ebling professzor, a nottinghami egyetem kutatója azonban úgy véli, ez nem a legjobb megoldás, mert óhatatlanul beavatkozna az immunrendszer működésébe.

BBC News
| elhízás, jelzőrendszer
2008-10-10 02:28:48
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop