Miért nem sportolnak a kövér nők?

Egy a közelmúltban végzett vizsgálat szerint az elhízott nőknek számos gátlással kell megküzdeniük, azért nem sportolnak, még a fogyás érdekében sem.

elhízás, sport | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Az elhízással foglalkozó kutatóközpont és a Temple-egyetem munkatársai 278 nő adatait vizsgálták meg. A résztvevők egy mozgásterápiás csoport tagjai voltak, akiknek egy éven keresztül segítettek lefogyni.

A háromhavonta kitöltött kérdőívekből kiderült, hogy sok tényező gátolja a nőket abban, hogy mozogjanak: A leggyakoribb a félénkség, a kudarctól való félelem, a sérüléstől való rettegés, az állítólagos rossz egészségi állapot, a kisebb fájdalmak, valamint az, hogy az illető túlságosan kövérnek érzi magát ahhoz, hogy mozogni, edzeni merjen.

Az elhízott nőknél sokkal erősebbek voltak a pszichés gátlások, mint normál testsúlyú társaiknál. Sokak válaszaiból már a kezdetekben meg lehetett jósolni, mennyit fognak edzeni a következő 12 hónap során.

Ez a felmérés vizsgálta meg elsőként, miért nem mozognak eleget az elhízott nők, és ennek alapján most olyan programok készülnek, amelyek személyre szabottan segítenek leküzdeni a pszichés akadályokat.

– Sokan úgy képzelik, hogy könnyű lefogyni, elég, ha valaki kevesebbet eszik és többet mozog – mondja a kutatás vezetője. – ha azonban ennyire könnyű lenne, nem alakult volna ki a szinte járványszerű elhízás.

| elhízás, sport
2008-10-14 20:08:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop