A hasi elhízás halálos is lehet

Már régen tudjuk, hogy a hasi zsírszövet mennyiségének emelkedése jelentősen növeli a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát. Most már arra is fény derült, hogy a hasi zsír a korai halálért is felelőssé tehető.

elhízás | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Körülbelül 360 000 európai megfigyelésével jutattak erre a következtetésre a kutatók a világ egyik legnagyobb és leghosszabb vizsgálata során. Az adatok azt mutatták, hogy a legtöbb hasi zsírszövettel rendelkező egyéneknél körülbelül kétszer akkora a korai halál kockázata, mint a legkevesebb zsírmennyiséget hordozó társaiknál. A halál kockázata a derékkörfogat növekedésével párhuzamosan emelkedik, függetlenül attól, hogy ez egyén túlsúlyos-e, vagy sem.

A vizsgálat jelenleg a legerősebb bizonyítékokat szolgáltatja amellett, hogy a hasi zsírszövet korai halálhoz vezethet, olvasható a The New England Journal of Medicine november 12-i számában. „Kimutattuk, hogy a test középpontjában felgyülemlő zsírszövet akkor is kockázattal jár, ha egyébként nem beszélhetünk túlsúlyról” – fogalmaztak a kutatók. – „Kevés olyan tényezőt ismerünk, ami ilyen mértékben emeli a korai halál kockázatát, és nem hozhatók kapcsolatba az alkoholfogyasztással vagy a dohányzással”.

Már régen észrevették, hogy azok az emberek, akik több zsírt cipelnek a derekuk körül – vagyis alma alakúak, szemben a körte alakkal – nagyobb kockázattal számíthatnak szívrohamra és stroke-ra. Az utóbbi évek vizsgálatai azt is kimutatták, hogy a hasi zsírtömeg egy sor más betegséggel is összefügg, például cukorbetegséggel, egyes rákokkal, időskori elbutulással. Azt azonban nem tudtuk, hogy a hasi típusú elhízás a többi, régebb óta ismert kockázati tényezőtől függetlenül növeli a halál kockázatát – állítják a szerzők.

A kutatók kétféle paraméterrel: a derékkörfogattal és a derék-csípő aránnyal jellemezték a hasi zsírszövet mennyiségét. 359 287 európait követtek tíz éven át, ezalatt 14 723 halálesetet regisztráltak. A korábban ismert kockázati tényezők figyelembevétele után azt találták a kutatók, hogy mind a derékkörfogat, mind a derék-csípő arány függetlenül emeli a halál rizikóját. A csípőkörfogat 3 cm-es emelkedése például 13-17 %-kal növelte a korai halál kockázatát.

Szakértők szerint az eredmények részben érthetőek: a hasüregben található zsigeri zsírszövet nagyobb mértékben termel gyulladásos anyagokat, mint a szervezet egyéb részein található zsírok. Ez a gyulladás az, ami kulcsszerepet játszik a szívbetegség és a többi krónikus állapot kialakulásában.Önnek mekkora a kockázata?A derékkörfogatot a derék legvékonyabb részén kell mérni, általában a csípőlapátok fölött. Férfiaknál 100 cm, nőknél 90 cm fölött kell emelkedett kockázattal számolni.

A derék csípő arány meghatározásához a derékkörfogat és a csípőkörfogat hányadosát kell venni. A csípőkörfogat a csípő legnagyobb kerülete, ezt általában a fenekek legnagyobb terjedelmének magasságában van. Férfiaknál 0,9, nőknél 0,8 az emelkedett kockázat határa.

| elhízás
2008-11-30 20:58:31
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop