A szülők elfogultsága is hozzájárul ahhoz, hogy népbetegség lett a gyermekkori elhízás

Az USA-ban a 2-19 éves gyermekek 17 %-a elhízott, ennek ellenére sok szülő nem ismeri fel saját gyermekénél a kockázatot. Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a szülők gyakran nem ítélik meg helyesen gyermekük súlyát, ez különösen igaz azon szülők esetében, akik maguk is túlsúlyosak.

elhízás, gyermekkori | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A szülői hatás az egyik legjelentősebb a kora gyermekkori súlyproblémák kialakulásában, ezért fontos kérdés, hogy mekkora a különbség a gyermekek valódi testsúlya és a szülők által megítélt súly között.

Számos brit, ausztrál, olasz és amerikai vizsgálat foglalkozott már azzal, hogy a szülők milyen véleménnyel vannak a gyermekkori elhízásról, ezek arra a következtetésre jutottak, hogy a szülők nagy valószínűséggel tévednek a túlsúly megítélésében, függetlenül a gyermek életkorától. Az irodalmat áttekintve megállapítható, hogy az anyák nem ismerik fel a túlsúlyt, vagy annak kockázatát saját gyermeküknél.

Nagy-Britanniában egy vizsgálat során a túlsúlyra hajlamos gyermekek szüleinek 1,9 %-a, a túlsúlyos gyermekek szüleinek 17,1 %-a ismerte fel gyermeke súlyproblémáját. Egy másik kutatás során a gyermekük súlya miatt aggódó szülők 76 %-a szerint a súlyprobléma hasonló egy napégés okozta problémához, és 67 % szerint a súlyprobléma jelentősége a sok tévézés problémájával van azonos szinten.

Az elemzések számos érdekes tényre világítottak rá. A szülők ritkábban tudatosítják magukban gyermekük súlytöbbletét, ha maguk is túlsúlyosak. A magasabb iskolai végzettségű szülők gyermekei kisebb arányban túlsúlyosak. A kulturális hatások is befolyásolják azt, hogy a szülők milyennek látják gyermekük testalkatát, feketéknél jobban elfogadott a nagyobb testtömeg, mint fehéreknél.

Számos olyan kockázati tényező van, ami súlytöbblet kialakulásához vezethet gyermekeknél, az egyik a hibás szülői érzékelés. Ha a szülők nem észlelik, hogy gyermekük túlsúlyos, vagy nagy kockázattal válhat túlsúlyossá, nincs lehetőség arra sem, hogy csökkentsék a gyermekkori elhízás rizikóját, és a szövődmények kialakulásának valószínűségét sem.

| elhízás, gyermekkori
2009-03-23 09:25:47
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop