Óvatosan a fogyasztótablettákkal!

Itt a nyár, a fürdőruha szezonja, és a női magazinokban olvasható fogyókúrás tabletták nagyon csábítóak. Vigyázzunk azonban, mert a kidobott pénz a legkisebb baj, ami érhet minket.

diéta, gyógyszer, fogyasztótabletta, mellékhatás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Ha a keresőbe beütjük a „gyors fogyás”-t, milliószámra adja ki a találatokat, és számos link utal állítólag biztonságos és hatásos termékekre. Vannak ezek között viszonylag olcsó szerek, de találni olyat is, amelyikből az egyhavi adag 100 dollárba kerül. És ekkor még csak a pénztárcánknak fáj.

Az FDA felhívta a fogyasztók figyelmét a vény nélkül kapható fogyasztótabletták veszélyeire. A Fatloss Slimming, a Powerful Slim vagy a 21 Double Slim fantázianevű „csodaszerek” elemzésekor kiderült, hogy olyan aktív összetevőik vannak, mint például a sibutramin, ami étvágycsökkentő hatású, de legálisan csak vényre kapható, vagy az Egyesült Államokban nem is törzskönyvezett rimonabant, és a vélhetően rákkeltő phenolphthalein. És ez csak néhány a veszélyes hatóanyagok közül, amelyek görcsöket, rohamokat, szívinfarktust és stroke-ot okozhatnak. Ennyit a biztonságos, természetes szerekről.

A figyelmeztetésben az áll, hogy különösen vigyázni kell a Kínából vagy Brazíliából származó fogyasztószerekkel, az utóbbiak közt van amfetamin-tartalmú, valamint szorongáscsökkentő is, ami az antidepresszáns Prozacnak is alkotórésze.

Az USA-ban tilos az efedrintartalmú gyógyszerek forgalmazása, ám a vény nélkül kapható fogyasztótabletták némelyike ezt is tartalmazza. A gond azonban az, hogy az FDA szinte tehetetlen, ugyanis ezek a szerek nem számítanak gyógyszereknek, így előzetes bevizsgálásuk sem lehetséges. Csak akkor lehet tehát ellenőrizni őket, ha már kint vannak az üzletek polcain vagy fent az interneten.

Ekkor, ha kiderül, hogy az illető szer vényköteles hozzávalókat tartalmaz, a gyártónak vissza kell vonnia.

A legbiztosabb tehát, ha a fogyasztó van résen, bár nem erre utalnak az adatok, 2007-ben az amerikaiak 1,7 milliárd dollárt költöttek ellenőrizetlen csodapirulákra.

Newsweek
| diéta, gyógyszer, fogyasztótabletta, mellékhatás
2009-06-16 15:06:24

Web Design & Development Prowebshop