A szénhidrátszegény étrend árthat a szívnek

Ha valaki azért fogyaszt kevesebb szénhidrátot, mert fogyni szeretne, nem árt, ha figyelembe veszi egy új kutatás eredményét: a szénhidrátok fehérjére történő cseréje veszélyeztetheti a szívet.

szénhidrát, diéta, koleszterin, szív-érrendszeri rizikó | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A Beth Israel egészségügyi központ kutatói jelentős kapcsolatot találtak a szénhidrátszegény-fehérjedús étrend és a szív koszorúereiben történő plakk-képződés között.

Egerekkel végzett kísérletek során megfigyelték, hogy a 12 százalék szénhidrát, 43 százalék zsír és 45 százalék fehérje, valamint 0,15 százalék koleszterin összetételű étrenden tartott egerek között 28 százalékkal kevesebb volt az elhízott, mint a kontrollcsoportban, de 6,5 százalékkal gyakoribb volt az érelmeszesedés.

Azt is megállapították, hogy a szénhidrátszegény-fehérjedús táplálkozás mellett csökken a szervezet azon képessége, hogy új egészséges ereket fejlesszen ki a vérrel nem kellően ellátott szövetekben – hasonlóan, mint szívinfarktus esetén.

A vizsgálatból kiderült az is, hogy a szív-érrendszeri kockázatok bizonyos jelzői, például a koleszterinszint, nem változott az új étrend hatására.

– A koleszterinszint meglepően jól alakult szénhidrátszegény-fehérjedús étrend fogyasztásakor, de kutatásaink szerint, legalábbis állatoknál, ennek az étrendnek káros hatásai lehetnek a szív-érrendszerre, ami laboreredményekkel nem kimutatható, mondja dr. Anthony Rosenzweig, a Harvard egyetem kutatója.

Ivanhoe
| szénhidrát, diéta, koleszterin, szív-érrendszeri rizikó
2009-09-06 20:26:34

Web Design & Development Prowebshop