Hollywoodba is betört a kövérség elfogadásáért küzdő mozgalom

A héten adásba került Huge (Óriási) című új amerikai tévésorozat az egyik első jele annak, hogy végre sikerült betörnie a kövérség elfogadásáért küzdő mozgalomnak Hollywoodba.

elhízás, kövérség, életszemlélet | MTI Hírek 2010 ;7
A drámaszéria egy csapat tinédzser körül bonyolódik, akiket fogyasztótáborba küldenek. A nézők hét fiú és egyetlen kamaszlány - akit Nikki Blonsky, a Hajlakk sztárja alakít - érzelmi utazásának lehetnek tanúi.

Az Entertainment Weekly kritikusa szerint a jól megírt műsor erőssége, hogy a kigömbölyödött színészek nem "furcsa szörnyekként" ábrázolják a túlsúlyos karaktereket, ami üdítő változatosság az olyan fogyókúrás valóságshow-k után, mint a The Biggest Loser, a Dance Your Ass Off vagy a Celebrity Fit Club.

Az ABC Family kábelcsatornán elindult Huge első adása 2,5 millió nézőt ültetett a képernyők elé, és különösen nagy érdeklődést váltott ki a 18-49 éves nők körében.

Még a sorozat címe miatt berzenkedő, a kövérség elfogadtatásáért küzdő országos mozgalom (National Association to Advance Fat Acceptance, NAAFA) szóvivője, Peggy Howell is úgy értékelte, a műsorban szó sincs olyasmiről, mint amit a valóságshow-k művelnek, vagyis hogy bántanák vagy megaláznák a túlsúlyos szereplőket.

"Ráadásul jó volt látni, hogy ennyi kövér ember dolgozik színészként" - tette hozzá Howell. Mint mondta, sok az olyan túlsúlyos ember, aki nem diétázik, és nincs is szándékában, de a világ többi része ezt egyszerűen nem akarja elfogadni.

A sorozat reklámarca a 21 esztendős Blonsky lett: az óriásplakátokon csinos kék fürdőruhában feszeng egy tóparti stégen. A Willaminát alakító színésznő a történetben teljesen elégedett a méreteivel, és roppant dühös a szüleire, amiért a táborba küldték. A lány egyszerűen nem fogadja el, hogy a súlytöbblet probléma - mint ahogy az életben Blonsky sem.

A NAAFA az egészséges táplálkozás és az aktív életmód szószólója, de anélkül, hogy folyton fogyásra buzdítaná az embereket. Mint szóvivőjük rámutatott, az utóbbi időben aggasztóan szaporodik a túlsúlyos emberekkel szemben megnyilvánuló diszkrimináció a munkahelyeken, az iskolákban és az egészségügyi ellátásban is.

"A kövér emberektől elvárják, hogy szégyelljék magukat, meg akarjanak változni, és a divatfotók modelljeire akarjanak hasonlítani. Így aztán, azzal, hogy Willamina nem vevő erre, egyszerűen senki sem tud mit kezdeni. És szerintem ez jó" - fejtette ki Deb Lemire, a "változatos méretek" melletti egészséges életmódot hirdető Association for Size Diversity and Health (ASDAH) szervezet elnöke.

Az NAAFA szerint nagy előrelépés lenne, ha több olyan műsor készülne, mint az 1990-es években futott Roseanne című komédia, amely egy túlsúlyos házaspár (Roseanne Bar és John Goodman), valamint gyerekeik életének fergetegesen vicces epizódjaival szórakoztatta a közönséget.

Az már biztos, hogy még ebben az évben debütál a CBS csatornán a Mike and Molly című új romantikus tévésorozat, amelynek főhősei az anonim kényszeres evők klubjában ismerkednek össze.
| elhízás, kövérség, életszemlélet
2010-07-06 13:06:38
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop