Az elhízás és a túl sok evés hátterében egy túlműködő gén állhat

Egérkísérletekben közvetlen összefüggést találtak brit kutatók az FTO jelű gén adott változatának jelenléte és a túl sok evés, illetve az elhízás között - írta hétfőn a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (https://www.telegraph.co.uk/science).

elhízás, genetika | MTI Hírek 2010 ;7
A brit orvosi kutatások tanácsa és a Wellcome Trust által támogatott eredeti tanulmány a Nature Genetics című szakfolyóiratban jelent meg.

Az FTO jelű gént korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az elhízással. Azok a felnőttek, akik az FTO-gén bizonyos változatából két kópiát hordoznak - körülbelül minden hatodik ember - nagyobb kockázattal szednek fel némi túlsúlyt, átlagosan 3 kilogrammot. Az adott génből két kópiát hordozóknak 70 százalékkal nagyobb esélye van az elhízásra azokhoz képest, akiknél az egyik kópia ilyen vagy egyik sem.

A most ismertetett állatkísérletben azt találták, hogy 20 hét elteltével az FTO-gén két kópiáját hordozó nőstény egerek 22 százalékkal, a hímek pedig 10 százalékkal súlyosabbak voltak, mint a normál génváltozatot hordozó egerek.

Korábbi kutatásokban a Düsseldorfi Egyetem munkatársai inaktiválták az elhízással összefüggésbe hozott FTO-génváltozatot kísérleti egerekben. Megállapították, hogy ezek az egerek gyorsabban égették el a szervezetükbe bevitt energiát, több evés és kevesebb mozgás mellett sem híztak el. A tanulmányban az FTO-gén nélküli egerek vékonyak maradtak, mert sok energiát égettek el, ami azt jelzi, hogy ez a gén közvetlen szerepet játszhat az anyagcsere szabályozásában.
| elhízás, genetika
2010-11-15 23:20:04
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop