Tízből hat amerikai küzd súlyfelesleggel

A Gallup-Healthways Well-Being Index felmérése szerint évek óta első alkalommal haladja meg a normál testsúlyú amerikaiak aránya a túlsúlyosakét, igaz, a lakosság negyede még így is súlyosan elhízott.

elhízás, súlyfelesleg, fogyókúra, súlyfelesleg | InforMed Hírek9   InforMed | ELTE, TáTK
A Gallup és a Healthways 90 ezer, véletlenszerűen kiválasztott 18 évesnél idősebb állampolgár megkérdezésével rendszeresen készít egészségügyi indexet. A válaszadóktól önbevallás alapján kérik le magassági és testsúly adataikat, amelyek alapján BMI indexet számolnak. A testtömeg indexek alapján minősítik az egyes válaszadók normál testsúlyúnak, túlsúlyosnak vagy elhízottnak.

Az ez év nyarán készült lekérdezés szerint pozitív eredmény, hogy három év óta először nem csak megközelíti, de meg is haladja a normál súlyúak aránya a túlsúlyosakét. Előbbiek a lakosság 36,6, utóbbiak 35,8 százalékát teszik ki. Bár az adat bíztató, meg kell jegyezni, hogy a bekért adatok szerint a lakosság 25,8 százaléka minősül elhízottnak, és a súlyfelesleggel élők aránya a teljes lakosságon belül meghaladja a hatvan százalékot.

Az index szerint az afroamerikai lakosság körében a legnagyobb (35,4%) az elhízottak aránya, a spanyolajkúak körében 27, a fehér bőrű lakosságnál 25, az ázsiaiak esetében 11,5 százalék. Az életkor tekintetében az idősebbektől a fiatalabbak felé haladva csökken a súlyosan túlsúlyosak aránya. Az életkor mellett hasonló összefüggést találtak a jövedelemszinttel is: magasabb jövedelem mellett alacsonyabb az elhízási arány.
| elhízás, súlyfelesleg, fogyókúra
2011-10-18 19:30:43
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop