Kövér orvos, kövér beteg

Ön elfogadna-e fogyókúrás tanácsot olyan orvostól, aki maga is kövér?

elhízás, fogyókúra, orvos-beteg viszony | InforMed Hírek10   InforMed | Glanz, J.
Bizalmat ébreszt, ha a fogorvosnak jók a fogai, ha a fodrásznak csinos a frizurája, vagy ha a butik eladója kifogástalanul öltözött. Ugyanez igaz lehet az orvosra is, akinek normális a testsúlya, ez magyarázza azt, hogy akik túlsúlyosak, ritkábban javasolják a fogyókúrát elhízott betegeiknek.

A Johns Hopkins egyetemhez tartozó közegészségügyi intézet vizsgálatában 500 alapellátásban résztvevő orvos vett részt. Megállapították, hogy az orvos saját testsúlya befolyásolja, hogyan foglalkoznak betegeik súlyproblémáival. A túlsúlyos vagy elhízott orvosok ritkábban tárgyalták meg kövér betegeikkel a túlsúly problémáit, csak 18%-uk beszélt erről, szemben a normális testsúlyú orvosok 30%-ával.

Sőt, mi több, a kutatók szerint bár az orvosok 93 %-a állapított meg betegénél túlsúlyt, de a maradék 7% csak akkor, ha saját testsúlyuk azonos, vagy kevesebb volt elhízottként diagnosztizált betegeiknél.

A tanulmány egy korábbi vizsgálatra épül, mely kimutatta, hogy az orvos dohányzása befolyásolja a betegeknek adott tanácsot. Azok az orvosok, akik maguk is rágyújtanak, ritkábban javasolják a leszokást dohányos betegeiknek, valószínűleg azért, mert ezt álszentnek tartanák.

Az eredmények azt is megmutatták, milyen bonyolult az orvos-beteg kapcsolat, és felvetik, hogy a kizárólag a betegre irányuló erőfeszítések túl egyoldalúak. Sőt az orvosok ugyanolyan kövérek, mint a többi amerikai: a tanulmány szerint 53% túlsúlyos vagy elhízott, a népesség 64%-ával szemben.

Ez azt jelenti, hogy az orvosok testsúlya szerepet játszik az elhízási járvány több szintjén is. Azzal, hogy saját testsúlyuk nem egészséges, elmulasztják azt a lehetőséget, hogy segítséget nyújtsanak betegeik egészséges életmódjához, és ahhoz, hogy elkerüljék a krónikus túlsúllyal járó betegségeket (szívbetegség, diabetes, magas vérnyomás és ízületi panaszok). A túlsúlyos orvosok saját egészségüket is kockára teszik, és rossz példát mutatnak betegeiknek, akik hajlandóak lennének fogyni, ha orvosuk nem úgy nézne ki, mint ők.

A vizsgálat vezetője szerint ez a magatartás nem annyira tudatos, mint inkább tudat alatti. A tanulmány azt mutatja, hogy az orvos testi jellemzői sokkal jobban befolyásolják betegeik gondozását, mint azt korábban gondoltuk.

A vizsgálat szerint a túlsúlyos orvosok gyakrabban írtak fel fogyasztószereket, mint normális súlyú társaik ( 26% vs 18%), életmód változtatás, diéta és testmozgás helyett. Ez a tény mutathatja, hogy nem bíznak abban, hogy a fogyókúra gyógyszer nélkül is eredményes lenne, vagy az orvos saját személyes tapasztalata alapján, vagy azért, mert aggódnak, hogy kevésbé megbízhatónak tűnnek, ha a beteg olyasvalakitől jön, aki maga sem sovány.

A legtöbb szakértő szerint a táplálkozási és testmozgási szokások megváltoztatása minden hosszú távú fogyókúra kulcsa, még akkor is, ha a betegek kezdetben gyógyszert szednek, hogy beindítsák a fogyást.

A túlsúlyos orvosokkal szemben a soványak magabiztosabban javasolják a diétát és a testmozgást, 72%-uk pedig úgy vélte, hogy betegeik számára modellként szolgálhatnak. A túlsúlyos orvosoknak csak 56%-a mondta ugyanezt.

Az orvosok általában kevésbé törődnek magukkal és rossz betegek, de a vizsgálat még egy lehetőséget is jelez: ha az orvos állapotát és életmódját javítjuk, közvetve kedvezően befolyásoljuk a betegellátást is.
| elhízás, fogyókúra, orvos-beteg viszony
2012-02-03 07:19:06
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop