A túlsúlyos amerikai kamaszok felénél szívkockázat is fennáll

A túlsúlyos amerikai kamaszok felénél magas vérnyomást és magas koleszterinszintet vagy vércukorszintet is találtak egy szövetségi kutatásban, ami azt jelenti, hogy nekik már megemelkedett a szív- és érrendszeri kockázatuk.

Az elhízottnak számító tinédzserek között a veszélyeztetettek aránya még magasabb, 60 százalék volt.

"Ez sajnálatos módon azt jelenti, hogy sok gyerek esetében igen korán elveszítjük a csatát" - hangsúlyozta Stephen Daniels, a Coloradói Egyetem orvosi fakultásának szakértője. Az emberek 45-50 éves korukig alacsonyan tarthatják szívkockázatukat, ha megőrzik normál testsúlyukat, vérnyomásukat, koleszterin- és vércukorszintjüket, ezért különösen aggasztó, hogy sokan már tizenéves korukban átkerülnek a veszélyeztetett csoportba.

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC 3383, 12 és 19 év közötti kamaszt vont be országszerte felmérésébe. A tanulmányban résztvevőkkel kérdőívet töltöttek ki és felmérték egészségügyi állapotukat.

Rossz hír, hogy az 1999-es adatokhoz képest 2008-ra 9 százalékról 21 százalékra nőtt az adott korosztályban a diabéteszt megelőző állapotot jelző vércukorértékek aránya. Ez olyan nagymértékű emelkedés, amelynek hátterében más ok, például az alkalmazott teszt pontatlansága is lehet - magyarázta William Mahle, az Emory Egyetem gyermekkardiológusa.

Összességében a túlsúlyos tinédzserek 50 százalékánál megjelent már legalább egy kockázati tényező a későbbi szív- és érrendszeri betegségekre, míg az elhízott kamaszok között ez az arány 60 százalék volt, normál testsúlyú kortársaik közül pedig minden harmadiknál találtak szívkockázatot.

A tanulmányt a Pediatrics című szakfolyóiratban hétfőn tették közzé.
| kamasz, elhízás, koleszterin, magas vérnyomás, szívbetegség
2012-05-21 21:07:08

Web Design & Development Prowebshop