"Diétaszemüveg" segítheti a fogyni vágyókat

Japán fejlesztésű "diétaszemüveg" segítheti a fogyni vágyókat.

elhízás, fogyókúra, diéta | MTI Hírek 2012 ;9
A Tokiói Egyetem kutatói olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a számítástechnika és eltorzított képek segítségével manipulálja viselőjét, és arra készteti, hogy kisebb vagy kevésbé vonzó ételadagokkal is megelégedjen.

Az egyik fejlesztés egy kamerával kiegészített szemüveg, amely használójának felnagyítva mutatja a kezében tartott kekszet úgy, hogy kezének képe a valóságnak megfelelő méretű marad. A vizsgálatok során a résztvevők csaknem tíz százalékkal kevesebbet fogyasztottak, ha a keksz méretét a valóságosnál kétszer nagyobbnak látták.

Az önkéntes résztvevők ezzel szemben 15 százalékkal többet ettek, ha a keksz egyharmaddal kisebbnek mutatkozott a valóságosnál.

Egy másik kutatás során a szakértők illatokat és vizuális trükköket alkalmaztak, hogy a kísérleti személyben azt a látszatot keltsék, csokis kekszet vagy eperízű süteményt fogyasztanak az egyszerű vajas keksz helyett. Ennek a résztvevők csaknem 80 százaléka bedőlt.

"Nagyon érdekes annak a vizsgálata, hogy mennyire manipulálható az emberi tudat a számítógép segítségével" - mondta el a kutatást vezető Micsitaka Hirose. A következőkben azt kutatják, milyen mértékben segíthetik a kifejlesztett szerkezetek a gyakorlatban a diétázókat.
| elhízás, fogyókúra, diéta
2012-06-06 05:30:50
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop