Népszerű a vércsoportdiéta

vércsoportdiéta, diéta, fogyókúra | Népszabadság   Népszabadság
Néhány éve jelent meg Magyarországon egy amerikai orvos könyve, amely különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására vércsoport alapján összeállított étrendet javasol. Az elmélet szerint a különböző ételekben lévő anyagok az egyik vércsoporthoz tartozóknak kifejezetten hasznosak, míg egy másiknak károsak lehetnek. E diéta szerint a nullás csoportba tartozóknak leginkább húst, az A vércsoportúaknak gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, míg a B és az AB vércsoportúaknak vegyes táplálkozást javasol az amerikai szakember.

Becslések szerint Magyarországon több ezer fogyókúrázó használja a vércsoportdiétát. Lapunk kérdésére, miszerint a hazai egészségügyi intézményekben használják-e a módszert, Halmy László professzor, a Táplálkozástudományi Társaság elnöke határozott nemmel felelt. Mint mondta: tudományos bizonyítékok nem támasztották alá, hogy a vércsoport típusának hatása lenne az anyagcserére. A profeszszor elmondta: az eredményes testsúlycsökkentés feltétele a megszokottnál kevesebb és jóval zsírszegényebb ételek fogyasztása, valamint a mozgás.

Fekete Krisztina dietetikus praxisában egyetlen olyan anyagcserezavarral küszködő beteggel sem találkozott, akit vércsoportdiétával kezeltek volna. Ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy a módszer sikeres, hiszen más terápiákban is előfordul, ha a beteg erősen hisz benne, az állapota javul. Mint mondja: általában azok hajlamosak kipróbálni a tudományos alap nélküli, de csodát ígérő módszereket, akik a hagyományos fogyókúrákban nem voltak elég kitartóak, s ezért a várt eredmény rendre elmaradt.

Polcsalminé Henter Izabella dietetikus szerint veszélyes az alkalomszerű, divatos fogyókúra. Szakemberek segítsége nélkül a testsúlycsökkentési módszerek könnyen okozhatnak anyagcsere- és pszichés betegségeket is. A kórházi fogyókúrákban a belgyógyász, a sportorvos, a táplálkozási szakember mellett a pszichológus segítségére is szükség van.

| vércsoportdiéta, diéta, fogyókúra
2002-07-10 17:27:09

Web Design & Development Prowebshop