Az elhízott fiataloknál kétszeres a kockázata az 55 év előtti elhalálozásnak

Kétszerese a kockázata az 55 év előtti elhalálozásnak a húszas éveikben járó elhízott fiataloknál a normál testsúlyú kortársaikhoz képest egy kedden közzétett tanulmány szerint.

elhízás, korai halál | MTI Hírek10
A 33 éve megkezdett kutatásban 6500, 1955-ben 22 éves dán fiatal vett részt, akik közül 97 (1,5 százalék) volt elhízott a kutatás kezdetekor.

Ötvenöt éves korukra az elhízottak közel fele - azaz az, aki egyáltalán még életben volt - különböző betegségekben (cukorbaj, magas vérnyomás, trombózis, infarktus) szenvedett.

A dán kutatók szerint az elhízott fiataloknál nyolcszor nagyobb volt a cukorbaj és négyszer nagyobb a trombózis kockázata, mint a súlyfeleslegtől mentes társaiknál. Kétszer nagyobb volt a kockázata náluk annak is, hogy magas vérnyomástól szenvednek, infarktust kapnak vagy 55 éves koruk előtt meghalnak.

Az egészségügyi problémák az elhízottsággal voltak összefüggésben: a testtömegindex (BMI) minden egy százalékpontos növekedése 5 százalékkal növelte az infarktus, 10 százalékkal a trombózis és 20 százalékkal a diabétesz kockázatát.

A kutatók közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy az elhízottsággal kapcsolatos betegségek növekedése minden korábbinál súlyosabban nehezedik a következő évtizedekben az egészségügyi rendszerekre.

Bár a kutatásban csak férfiak vettek részt, minden valószínűség szerint a nők sem mentesek ettől a jelenségtől - tették hozzá a British Medical Journal Open című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői.
| elhízás, korai halál
2013-05-01 05:00:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop