Lánykorom óta hajlamos vagyok a hízásra

elhízás, fogyókúra, testsúly, Testsúly | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.
Lánykorom óta hajlamos vagyok a hízásra. Folyton diétázom, de hamar visszajön a súlyfelesleg. Jár-e veszélyekkel az elhízás és hogyan előzhetném meg?

A testsúly és a testmagasság viszonyából kialakítottak egy táblázatot, melyből az ideális testsúly kiszámítható. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a jelentős túlsúly kockázati tényezője a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának. Mások szerint erre nincsenek egyértelmű bizonyítékok.

Öröklött hajlam, változó kor hajlamosít az elhízásra.

Napjainkban nem is a betegségtől való félelem, hanem a társadalmi elvárás miatt igyekeznek az emberek testsúlyukat ellenőrzés alatt tartani. A túlsúlyosság hosszútávon a gerincoszlop és a térdizületek fokozott terhelésével mozgásszervi panaszokat okozhat. Az elmúlt években számos diétás javaslat jelent meg fogyókúrázni szándékozóknak. Mindenképpen a nem túl drasztikus diéta követendő, vagyis heti egy-két kilogrammnál többet ne fogyjunk. A túl gyors fogyás gyorsan el is tűnik.

Ideális fogyasztásra alkalmas gyógyszer nincs, egy ígéretes szert éppen napjainkban vontak ki, súlyos mellékhatása miatt a forgalomból.

Az elhízásnál is a megelőzés a legfontosabb, étkezzünk úgy, hogy a testsúlygyarapodást elkerüljük. Ez sokkal könnyebb, mint a későbbi, lelkiismeretfurdalással teli diétázás. A fogyókúra semmiképpen ne legyen életünk központi kérdése.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| elhízás, fogyókúra, testsúly
2002-07-11 15:02:55
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop