Mennyire egészségtelen a hashajtó...

elhízás, diéta, súlyfelesleg, fogyókúra, súlycsökkentés, súlyfelesleg | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Szeretném megkérdezni, hogy mennyire egészségtelen a hashajtó gyakori használata.Sajnos én évek óta ezzel élek, ugyanis bármennyit eszem - néha keveset, néha sokat - akkor 1 héten max. 2-szer van székletem. Én úgy gondolom, hogyha az embernek minden nap van széklete akkor nem hízik annyit mint én. 13 éves koromtól 16 éves koromig kb. 60 kg voltam és 152 cm, aztán 2 hónap alatt lefogytam 20 kg-ot és azóta néha hízok 8-12 kg aztán fogyok ugyanennyit. Ahhoz hogy megtartsam a súlyomat maximum naponta egyszer ehetek. Tudom hogy zöldséget azért bármikor ehet az ember, de én azt nem bírom megenni. Tehát ha éppen huzamosabb ideig annyit eszek mint egy normális ember és ezalatt hetente 1-szer vagy 2-szer van székletem, akkor 1-2 hónap alatt hízok 8-12 kg-ot. Ezalatt a Tisasen nevű gyógyszerrel "segítek magamon".

Kérdéseim:

  • Természetes hogy ennyire hízásra hajlamos valaki? Esetleg örökölhettem?
  • Mennyire egészségtelen a hashajtó rendszeres használata?
  • Ha már gyógyszert használok, akkor milyen hashajtót tud ajánlani?

Fiatal korban rendszeres hashajtószedés nem ajánlatos. Ésszerűbb a megfelelő rost- és lédús diéta, hasizom erősítő, bélmozgásokat serkentő torna, valamint kiegészítésképpen székelési ingert kiváltó és a végbelet síkosító glicerines végbélkúp használata. Csak akkor, ha ezek eredménytelenek, Tisasen vagy egyéb hashajtó, gyógyteák használata természetesen megengedett. Alkati kérdés, öröklött hajlam az, hogy valaki milyen gyakran székel. Van olyan ember, akinél a másnaponkénti székelés is természetes, nem kóros. A kemény, nehéz széklet puhítása azért is indokolt, mert végbél körüli visszértágulat, atranyér kialakulásához vezethet, mely aztán tovább ronthatja a panaszokat.

Elvben lehet összefüggés a fogyás és a széklet között, de az Ön esetében ez nem valószínű. Ugyanis hasmenés esetén a tápanyagok rossz felszívódása és gyors ürülése nagyfokú fogyást eredményezhet. Fiatalkori hirtelen fogyás esetén cukorbetegséget is ki kell zárni, bár a serdülőkori gyors testsúlyváltozások esetén gyakran semmilyen kimutatható betegséget nem lehet találni.

Havi vérzése rendben van? Mert ha rendszertelen vagy esetlen fogamzásgátlót szed, az is súlygyarapodást eredményezhet.

Végül, de nem utolsósorban, más anyagcserebetegség, pajzsmirigy túl-vagy alulműködés lehetőségét is ki kell zárni hirtelen súlyváltozás esetén. Persze ennek egyéb klinikai tünetei is vannak és a betegség kizárása orvosi feladat. A leírtak alapján súlyváltozása semmiképpen nem a székrekedés következménye.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| elhízás, diéta, súlyfelesleg, fogyókúra, súlycsökkentés
2002-07-11 15:12:05
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop