A hideg levegő segíthet a fogyásban

Az otthoni és az irodai hőmérséklet csökkentése segíthet az elhízás elleni harcban - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a héten közöltek a Trends in Endocrinology & Metabolism című amerikai folyóiratban.

elhízás, túlsúly, fogyás, túlsúly | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A hollandiai Maastrichti Egyetem egészségügyi központjában dolgozó szakemberek eredménye azt sugallja, hogy a mérsékelt hideg egészséges és fenntartható módja lehet a felesleges kilóktól való megszabadulásnak.

Mindez azt jelenti, hogy a meleg otthonok és irodák lehetnek részben a felelősek az emberek egyre terebélyesedő derékbőségéért. "Mivel legtöbbünk az idő 90 százalékában fedett környezeti feltételeknek van kitéve, ezért érdemes megvizsgálni a hőmérséklet egészségi hatásait" - húzta alá közleményében a tanulmány vezető szerzője, Wouter van Marken Lichtenbelt, a központ munkatársa.

"Úgy feltételezzük, hogy a hőkörnyezet hatással van az emberi egészségre és leginkább a mérsékelt hidegnek való rendszeres kitettség képes jelentősen befolyásolni testünk energiafelhasználását hosszan tartó ideig" - mutatott rá a szakember. Marken Lichtenbelt és csapata nagyjából tíz évvel ezelőtt kezdte tanulmányozni a mérsékelt hideg hatásait, leginkább azért, mert a téma korábban meglehetősen szerény figyelmet kapott.

Japán kutatók egy korábbi tanulmánya testzsírcsökkenést mutatott azoknál az embereknél, akik napi két órát töltöttek 17 Celsius-fokban hat héten keresztül. A mostani tanulmány is azt igazolja, hogy az emberek idővel megszokják a hideget. A vizsgálatba bevont emberek tíz napon át napi hat órát töltöttek a hidegben. A résztvevőknél fokozódott a hőtermelés, nőtt az energiaégetésben és hőtermelésben részt vevő barna zsírsejtek aktivitása, jóval kellemesebben érezték magukat és kevesebbet dideregtek 15 Celsius-fokos hőmérséklet mellett.

A kutatók szerint a fiatal és középkorú emberek esetében a didergés nélküli hőtermelés - vagyis az anyagcsere által szabályozott hőtermelés - az energiaháztartásnak akár a 30 százalékáért is felelős lehet. Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb hőmérséklet jelentősen befolyásolhatja egy ember energiafelhasználását.

A szakemberek szerint a testmozgás mellett az embereknek arra is edzeniük kellene, hogy több időt legyenek képesek eltölteni a hidegben. "A legtöbb épületben úgy állítják be a hőmérsékletet, hogy minimalizálják az elégedetlenkedők hányadát. Ez télen viszonylag magas benti hőmérsékleteket eredményez, ami megfigyelhető az irodákban és a lakásokban, leginkább pedig az egészségügyi központokban és kórházakban" - írták a kutatók.

| elhízás, túlsúly, fogyás
2014-01-23 22:44:04
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop