A gyermekkori piszkálódás később elhízást okozhat.

Az iskolatársak csúfolódásának, piszkálódásának hatása évtizedekig hatással van az áldozat egészségére: 50 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy 45 éves korára elhízott legyen - derült a londoni King's College hosszú távú, nagyszabású kutatásából.

gyermekkori piszkálódás, elhízás, csúfolódás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Korábbi kutatások a depresszió, a szorongás és az öngyilkos gondolatok kockázatának fokozódásával hozták összefüggésbe az iskolai piszkálódást, ez a vizsgálat az első, amely a testi károkat kutatta.

A kutatók becslései szerint az elhízott 12 millió britek legalább 12 százaléka nem járt volna így, ha gyerekként nem csúfolják.

Le kell számolni azzal a vélekedéssel, hogy a csúfolódás elfogadható dolog, mely része a gyerekkornak. Ugyan több értékes iskolai program igyekszik megelőzni a piszkálódást, úgy tűnik, az áldozatokat és kínjaikat elhanyagoljuk" - mutatott rá Louis Arseneault, a kutatás egyik vezetője.

A brit gyerekek közül minden ötödik csúfolódás tárgya lehet. Arseneault szerint Nagy-Britanniára különösen jellemző, hogy a gyerekkori piszkálódást a felnőtté válás ártalmatlan velejárójának tartják.

A kutatásban több mint 7 ezer, 1958-ban született ember adatait dolgozták fel. Az eredményeket esetleg befolyásoló egyéb tényezőket - társadalmi hátteret, intelligenciát, dohányzást, étrendet és testmozgást - is figyelembe vették.

A résztvevők 28 százalékát alkalmanként, 15 százalékát gyakran csúfolták, piszkálták. A testtömegindex (BMI) azt mutatta, a gyerekként néha vagy gyakran csúfoltak 26 százaléka lett 45 éves korára erősen túlsúlyos. Akiket nem gúnyoltak, csak 19 százaléka hízott el.

Korábbi kutatások rámutattak, hogy krónikus stressz fokozza a magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgást. A gyakori csúfolás a hormonális egyensúlyt is felboríthatja és ez fáradtsághoz, mozgáshiányhoz vezethet, tehát a helytelen életmód, a dohányzás, az egészségtelen étrend és a tétlenség mellett erre is figyelni kell.
| gyermekkori piszkálódás, elhízás, csúfolódás
2015-05-21 00:00:51

Web Design & Development Prowebshop