A cukor is ártalmas

A hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentése gyorsan, akár már kilenc nap alatt is javíthatja az elhízott gyerekek anyagcsere eredményeit anélkül, hogy mérsékelnék a kalóriabevitelt vagy fogynának - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

hozzáadott cukor, elhízás, kalóriabevitel, túlsúly, túlsúly | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i tagintézménye (UCSF) és a Kaliforniai Touro Egyetem kutatóinak tanulmánya a Journal of Obesity című szaklapban jelent meg. A tudósok azt találták, hogy már kilenc nap csökkentett cukortartalmú étrenddel vissza lehet fordítani a krónikus metabolikus szindróma tüneteit, egyebek között a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

A metabolikus szindrómát magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint, vastag hasi zsírréteg és magas koleszterin szint jellemez. Ezek fokozzák a szívbetegség, a szélütés és a cukorbetegség kockázatát. Mára olyan betegségek is megjelentek a gyerekeknél - 2-es típusú cukorbetegség, nem alkoholos eredetű májnagyobbodás -, amelyek szintén a metabolikus szindrómával függnek össze és korábban ismeretlenek voltak.

A kutatók 43, 9 és 18 év közötti elhízott gyerek részvételével folytatták a vizsgálatot. Olyanokat választottak, akiknél a metabolikus szindróma legalább egy tünete jelentkezett. A résztvevők étrendjét kilenc napon át biztosították, korlátozták benne a cukor mennyiségét, de ugyanannyi zsírt, fehérjét, szénhidrátot tartalmazott, és azonos volt a kalóriaértéke is, mint az otthon fogyasztott ételeké.

Az étrend gyümölcsöt tartalmazott, a hozzáadott cukrot azonban tésztával, gabonafélékkel, kenyérfélével helyettesítették. "Gyerekmenüt" szolgáltak fel, például helyi boltban vásárolt pulykavirslis hotdogot, pizzát, de nem kaptak a gyerekek cukrozott gabonapelyhet, süteményt, sem édesített joghurtot.

A gyerekek naponta mérlegre álltak, hogy ellenőrizzék, nem fogytak-e, ugyanis a cél nem ez volt. Ha mégis megtörtént, több alacsony cukortartalmú ételt kaptak.

"Jóllakottságról számoltak be, azt mondták, mintha sokkal többet ennének, pedig ugyanannyi kalóriát kaptak, mint korábban, csak sokkal kevesebb cukorral. Volt, aki úgy érezte, túletetjük" - mondta az egyik kutató.

Csupán kilenc nap telt el, mire a résztvevők minden anyagcsere eredménye javult, miközben a gyerekek súlya nem változott.

"A tanulmány egyértelműen megmutatta, hogy a cukor károsítja az anyagcserét, a szerepet játszik a metabolikus szindrómában, és bizonyítja, hogy a cukor nem kalóriaértéke és az elhízás miatt káros" – írták a kutatók.

| hozzáadott cukor, elhízás, kalóriabevitel, túlsúly
2015-10-28 22:43:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop