Génhiba miatt híznak el

Egy ritka génhiba miatt egyes elhízott emberek inkább a zsíros ételeket kedvelik, de az édességeket kevésbé - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói, Eredményeiket a Nature Communication című folyóiratban közölték.

génhiba, elhízás, zsíros ételek, étvágy | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A zsíros és édes ételeket sokan szívesen eszik, ezért a szükségesnél több kalóriát fogyasztanak és elhíznak. Korábbi egérkísérletekben már kimutatták, hogy a melanocortin-4 receptor génmutáció (MC4R) miatt egy bizonyos agypálya megszakad, ezért az egerek több zsírt és jóval kevesebb cukrot esznek.

Az MC4R génmutáció az elhízás egyik leggyakoribb ismert oka, mely az étvágyat és a testtömeget szabályozza.

A kutatók a vizsgálat résztvevőinek currys csirkét szolgáltak fel háromféle - alacsony, közepes és magas - zsírtartalommal. Mindhármat megkóstoltatták velük, majd szabadon ehettek bármelyikből.

A kutatók nem találtak különbséget abban, hogy mennyit ettek a különböző csoportok, viszont megállapították, hogy az MC4R génhibát hordozó emberek majdnem kétszer annyit ettek a magas zsírtartalmú indiai ételből, mint sovány társaik, és 65 százalékkal többet, mint az elhízottak.

A tanulmány második szakaszában a résztvevők eperből, tejszínből és habcsókból készült desszertet kaptak szintén háromféle cukortartalommal, de a zsírtartalom állandó volt.
A soványak és a túlsúlyosak a magas cukortartalmút szerették, viszont a hibás gént hordozók ezt nem kedvelték és jóval kevesebbet ettek belőle, mint a másik két csoport.

Száz emberből egynél fordul elő az MC4R génhiba. A kutatók szerint náluk az MC4R-pálya nem működik, ezért szeretik a zsíros ételeket, de nincsenek ennek tudatában, és ezért híznak el. Létezik számos más gén is, amely a hízás kockázatát fokozza, ezeknek hatását jövőbeni tanulmányuknak kell vizsgálni.

| génhiba, elhízás, zsíros ételek, étvágy
2016-10-06 12:01:07

Web Design & Development Prowebshop