Elhízás - táplálkozási szokások

A Táplálkozási Fórum szervezésében Magyarországon 300 családorvos körzetében 2368 elhízott ember bevonásával felmérést végeztek a táplálkozási szokások, a szív- és keringési betegségek kockázati tényezőit illetően.

elhízás, táplálkozás, diéta | Gyógy-ír   Kisalföld

Megállapították, hogy a férfiak 84 és a nők 79%-ánál hasi tájon jelentkező úgynevezett "alma típusú" elhízás volt megfigyelhető. A teljes csoportban 53%-ban észleltek magas vérnyomást, 32%-ban emelkedett vérzsírszintet és 21%-ban cukorbetegséget! A vizsgált elhízottaknak csupán 20%-a dohányzott, ami alacsonyabb az országos átlagnál.

Az úgynevezett "metabolikus szindróma" - az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a csökkent cukorfeldolgozó képesség együttes előfordulása - 17%-ban, tehát minden hatodik ember esetében megfigyelhető volt! Ez azért rendkívül figyelemreméltó, mert ebben az esetben hatványozódnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői, amit az is alátámaszt, hogy ezen csoport 56%-a már a vizsgálat idején is orvosi kezelés alatt állt betegségei miatt. Az epekőbetegség a teljes kör 19%-ában volt megállapítható.

A táplálkozási szokások vizsgálata azt mutatta, hogy 44%-uk a napi ötszöri étkezésen kívül nassol, elsősorban gyümölcsöt, süteményt, üdítőket, s mindezek lelki problémákhoz vagy társasági evésekhez kapcsolódnak. Ugyanakkor az elhízottak háztartási zsiradékfogyasztásában már 79%-ban az olaj került előtérbe a korábbi általános zsírfogyasztással szemben.

Ez utóbbi megállapítás részben azt mutatja, hogy az emberek felismerik a probléma jelentőségét, s meg is próbálnak változtatni táplálkozási szokásaikon. Ugyanakkor a probléma megoldásának általában a kényelmes, de önigazoló módját követik csupán - mert az olaj használata önmagában a táplálkozási szokások alapvető megváltoztatása nélkül nem más (a szerk. megj.).

| elhízás, táplálkozás, diéta
2002-07-29 11:12:53
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop