Megvan a kövérség génje? Egy tanulmány szerint igen

Újabb adatok látszanak bizonyítani, hogy a gének és az elhízás között szoros, bár egyre összetettebbnek tűnő kapcsolat áll fent. San Antonió-i családok körében vizsgálódva ugyanis kiderült, hogy vannak olyan mexikóiak, akiknél két energiaszabályzó gén eltérése túlsúlyt okozhat.

elhízás, kutató, kövérség, gen, genetika | The New York Times Health News Service   Medincorp | Tumiel, C.

A kettős génhiba ugyan csak a mexikói-amerikai populáció 2-3 százalékánál mutatható ki, de a lényeg, hogy bizonyítja: a génállomány hibái is vezethetnek elhízáshoz, jelentette ki a tanulmány fő szerzője, Braxton D. Mitchell, a baltimore-i University of Maryland munkatársa.

"Nem állítjuk, hogy ez lenne az elhízás fő oka, mert nem az - mondta Mitchell -, de jó példa arra, hogy két különböző jelenség között szoros kapcsolat lehet."

A kutató hangsúlyozta emellett, hogy az életmód és a mozgás továbbra is a legfontosabb tényezők ez egészséges testsúly elérésében.

Mitchell korábban a Southwest Foundation for Biomedical Research kutatója volt, és ennek köszönhetően továbbra is közreműködik az 1400 mexikói-amerikai személy bevonásával zajló Family Heart Studyban.

A legutóbbi feladat során Mitchell és munkatársai 10 családból 453 személyt vizsgáltak. Két olyan génre fókuszáltak, amelyekről már eddig is feltételezték, hogy szerepük lehet az elhízásban. Ezek az ADRb3 és a PPARg2. Mindkettő a zsírfelhalmozást szabályozza, a PPARg2 a zsírsejtek növekedését és inzulintűrő-képességét felügyeli, az ADRb3 a testzsír lebontásában érintett.

A kutatók megállapították: akikben mindkét gén egyidejűleg egy meghatározott változatban van jelen, azoknak nagyobb az esélyük az elhízásra, a génvariáció azonban a diabétesz-hajlamot nem befolyásolja.

Mitchell szerint azt a génvariációt nem lehet szűrővizsgálatoknál alkalmazni, azonban a gyógyszerfejlesztéseknél hasznosak lehetnek az így nyert adatok, és az elhízás genetikai hátterének pontosabb megismeréséhez is közelebb kerültünk.

Megjelent: San Antonio Express-News

| elhízás, kutató, kövérség, gén, genetika
2002-07-31 18:03:20
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop