A cukormentes diéta sem tesz csodát

Russell Fessának oda kell figyelnie a súlyára, de félti olasz gyökereit, és sajnálja, hogy ezen túl nem ehet finom fehérkenyeret és tésztát.

szénhidrát, cukormentes, diéta, táplálkozás, elhízás, fogyás, fogyókúra | The New York Times Health News Service   Medincorp | Walker, R.

"A szívemmel van valami baj, és egyre csak hízom és hízom," mondta a 69 éves Fessa. "Hallottam egy alacsony szénhidrátos diétáról, és kipróbáltam, de most már azt gondolom, inkább hátrafelé léptem. Sehol semmi eredmény."

Nem Fessa az egyetlen, akinek hasonló kérdései támadtak az alacsony szénhidráttartalmú diétával kapcsolatban. Sok diétázónak felkeltették a figyelmét az ilyen módszerek, mint például a Protein Power vagy a Dr. Atkin's. Egyesek azt állítják, hogy orvosuk tanácsára kezdték el ezeket a kúrákat.

Fessa kérdéseire a táplálkozástudományi szakemberek már régóta ismerik a választ: a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése hosszútávon inkább káros, mint hasznos, de azért nem ártana odafigyelnünk a kenyér, a tésztafélék vagy a sütemények cukortartalmára.

"Ez a mostani alacsony szénhidráttartalmú diéta a válasz az elmúlt évek zsírszegény, szénhidrátokban gazdag diétáira, amelyeknél csak a zsírokra kellett odafigyelni," mondta Chris Rosenbloom, a Georgia Egyetem táplálkozási szakértője. "Senkinek sem használtak igazán ezek a diéták, ezért most a proteinektől és a zsíroktól várjuk, hogy segítsenek abban, amiben eddig a szénhidrátnak sem sikerült."

Rosenbloom szerint valójában kizárólag a kalóriák számítanak. Sok zsírszegény diéta azért nem lett sikeres, mert túl sok kalóriát tartalmazott, és ugyanez a helyzet a cukrokban szegény csodadiétákkal is.

Az alacsony szénhidráttartalmú diétákat a következő érvekkel támasztják alá:

- A túl sok cukor túl sok inzulin termelődéséhez vezet, ami éhséget okoz, továbbá egészségügyi problémákat, például szívbetegséget.

- A súlycsökkentéshez a szervezetnek a ketózis állapotába kell kerülnie, vagyis egyes savaknak fel kell gyülemleniük a vérben, és el kell nyomniuk az éhségérzetet.

Richard és Rachel Heller, a The Carbohydrate Addict's Diet című munka szerzői szerint a most folyó kutatások egyre több bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a testsúlyszabályozásban a szénhidrátok mértéktelen fogyasztása káros szerepet játszik.

Étrendjük nem egyszerűen a cukorfogyasztás drasztikus csökkentését tűzi ki célul, hanem inkább azt javasolják, hogy a napi szénhidrát nagy részét egyetlen étkezés során fogyasszuk el, hogy a szénhidrát-inzulin kölcsönhatások gyakoriságát csökkentsük.

Richard Heller elmondta, hogy sokan örökölnek szüleiktől egy általa "takarékos génnek" nevezett gént, amely még az emberré válás korai szakaszából származik. Az ősember szervezete ugyanis keményen dolgozott azon, hogy az energiát olyan időkre raktározza el, amikor nehezebben tudott táplálékhjoz jutni. Az ilyen személyeknek, szerinte, a minimumra kell csökkentenie azoknak az alkalmaknak a számát, amikor szénhidrátot juttat a szervezetébe.

Rosenbloom szerint miközben egyesek inzulin-érzékenyek, a többség számára egyértelmű, hogy a magas inzulinszint elhízáshoz vezet. "A gond csak az, hogy a protein stimulálja az inzulintermelést," tette hozzá.

A ketózis állapota - ez a drasztikus szénhidrát-csökkentés a célja a Protein Power című könyv módszerének is - egyfajta koplalás, tudtuk meg Rosenbloomtól, ami nagyobb víz- és izomveszteséget okoz, mint zsírcsökkenést.

Page Love Johnson, atlantai táplálkozási szakértő, a Georgia Dietetic Association szóvivője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az étrendek a szükséges napi proteinbevitel két-háromszorosát tartalmazzák. Ez vesekövesedést, vesebénulást, húgyúti fertőzéseket okozhat.

A Protein Power című könyv az ajánlott szénhidrátbevitelt napi 50 grammban állapítja meg. Ez jelentősen kevesebb az egészségügyi hatóságok által javasolt szintnél, amely azt javasolja, hogy a napi energiafelvétel 50-60 százalékban szénhidrátokból származzon.

Aki például napi 2200 kalóriát vesz fel, annak tehát 275-330 g szénhidrátot kellene fogyasztania. Ha valaki egy napi 1400 kalóriás diétára fogta magát, a szénhidrátnak még akkor is el kellene érnie a 175-210 g-ot naponta.

TANKOLJUNK FEL

A szénhidrátok fontos energiaforrások, és szerves részét kell, hogy képezzék mindenféle étrendnek. Az alábbiakban felsorolunk néhány, szénhidrátban gazdag ételféleséget. Figyeljük meg jól az adagok mennyiségét is.

Étel szénhidrát (g) kalória
1 nyers alma 21 81
1 nagyobb banán 28 120
1 zsemle 30 150
1/2 csésze szárazbab 24 129
1 korpás sütemény 24 150
1 szelet teljesőrlésű kenyér 18 90
1 csésze müzli 46 200
1 csésze száraztészta 41 210
1/2 csésze zöldborsó 12 60
1 sült paradicsom 27 118
1/2 csésze barnarizs 23 110

Forrás: The Nutribase Complete Book of Food Counts

Megjelent: Cox News Service

| szénhidrát, cukormentes, diéta, táplálkozás, diéta, elhízás, fogyás, fogyókúra
2002-07-31 19:46:19

Web Design & Development Prowebshop