Ígéretes az új elhízás elleni szer

Svéd kutatók beszámoltak arról, hogy egy új gyógyszer újfajta módon segít az elhízottaknak leadni fölösleges kilóikból.

gyógyszer, elhízás, elleni, orlisztát | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

Azok, akik egy éven át szedtek napi háromszor 120 mg orlisztátot - a Roche Pharmaceutical Xenical néven hozza forgalomba - , és szigorú alacsony kalóriás étrenden éltek, mintegy 10 kilogrammot fogytak, jelenti a göteborgi Sahlgrenska egyetemi kórház dr. Lars Sjostron vezette kutatócsoportja.

A placebót szedő és diétázó kontrollcsoport tagjai átlagosan körülbelül 7 kilót adtak le a The Lancet-ben nemrégiben megjelent tanulmány szerint

A fölmérés második évében néhány beteg, aki addig orlisztátot szedett, placebót kapott és fordítva. Minden, a tanulmányban fölmért minden beteg normál, súlymegtartó étrenden élt.

Általában elmondható, hogy azok, akik továbbra is orlisztátot szedtek, a vizsgálat második évében csak a felét hízták vissza annak, amit a placebót kapó társaik. Akik placebo helyett orlisztátra váltottak, tovább fogytak, míg a továbbra is placebót szedők híztak, figyelte meg dr. Sjöstrom és csapata.

Az orlisztát blokkolja a hasnyálmirigy lipáz működését, ez elősegíti az étkezéssel fölvett zsiradék mennyiségének a szervezet által történő megemésztését. A készítmény jelenleg nincs forgalomban az Egyesült Államokban.

A csapat 688 beteget tanulmányozott, akiknek átlagos súlya 98-100 kg volt. Az orlisztátot szedők az első évben átlagosan mintegy 10 százalékát veszítették el súlyuknak, ez a szám a kontrollcsoportnál kb. 6 százalék.

A súlyveszteség együtt járt az összkoleszterin, az LDL, azaz a ''rossz'' koleszterin, a vércukor és a triglicerid szintjének valamint a vérnyomásnak a csökkenésével - jegyezte meg dr. Sjöstrom.

Mivel a gyógyszer megakadályozza, hogy a zsír legnagyobb része a béltraktusban fölszívódjon, mellékhatások (laza, olajos széklet, alhasi fájdalmak és szélgörcsök) jelentkezhetnek.

Az eredmények ''mérföldkőnek számítanak az elhízás elleni küzdelemben'' - mondta dr. George A. Bray a Baton Rouge-i Louisiana Állami Egyetem mellett működő Pennington Biomedical Research Center kutatója.

''Ez az első elhízás elleni gyógyszer, amely nem az étvágy elfojtásával hat'' - jelentette ki dr. Bray. - ''Egy újfajta hatóanyaggal működő mechanizmus ennek a világméretű járványnak a leküzdésére.''

Az FDA nemrégiben visszavont a kereskedelemből egy súlycsökkentő gyógyszerkombinációt, mert szívbillentyű-zavarokat okozott.

Az 1970-es évek végétől az 1990-es évek közepéig az elhízásos esetek száma az Egyesült Államokban a férfiak körében 12-ről 20 százalékra, a nőknél 16 százalékról 25 százalékra nőt, jelentette ki dr. Bray a tanulmányhoz írt előszavában.

''Azt gondolom, ahogy hatásosabb gyógyszereket kísérletezünk ki, a kombinált terápiákkal jobb eredményeket érhetünk el a jövőben'' - jelentette ki egy interjúban.

''Ez a gyógyszer önmagában is elég jó, de ha kombináljuk egy másik olyan készítménnyel, amitől valaki egy év alatt súlyának 10 százalékát adja le, akkor elvileg lehetséges a 20 százalékos súlyveszteség is, bár ezt még nem tudjuk igazolni'' - tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyógyszer, elhízás, elleni, orlisztát
2002-07-31 21:23:01
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop