Ígéretes mutáns egér-gének fogyni vágyóknak

Ehetünk zsírt minden mennyiségben, és mégis soványak maradunk?

mutáns, gen, protein, elhízás, mahagóni | The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.

Nos, egy mutáns egérnek sikerült, és a tudósok azt állítják, azonosították azt a gént, amely ezt lehetővé tette, új utakat nyitva ezzel az elhízás kezelésében.

A cambridge-i Millennium Pharmaceuticals kutatói szerint az általuk klónozott mutáns gént hordozó egér akkor sem hízik el, ha zsírban gazdag étrenden él.

És valóban, a mutáns egér akkor is egészséges súlyú maradt, amikor egy sovány, 9 százalék zsírtartalmú étrenden élt, de akkor is, amikor tápláléka 42 százalék zsírt tartalmazott. Egy genetikailag normális egér egy ilyen étrendtől szépen elhízott volna.

Természetesen a Millennium azt reméli, hogy a mahagóninak keresztelt gént felhasználva hasonló hatású gyógyszert fejleszthet ki.

A mutáns gén és az azt alkotó protein "kifejezetten vonzó célpont" a cég által kifejleszteni kívánt, elhízás elleni gyógyszer számára, tudtuk meg Karen Moore-tól, a Millennium kutatójától.

Azt azonban még korai lenne kijelenteni, hogy ez a gén jobb lehetőségek kínál, mint azok a génalapú készítmények, amelyeket a cég jelenleg is dolgozik. A génalapú elhízás elleni gyógyszerrel több más kutatóintézet is foglalkozik.

Moore és munkatársai a Nature legújabb számában számoltak be a gén klónozásáról. Egy másik cikkben a Stanford University és a bostoni Dana-Farber Cancer Institute tudósai arról tájékoztatnak, hogy ők is izolálták ugyanezt a gént, aminek egy ettől teljesen eltérő funkciója is van.

John Duke-Cohan, a Dana-Farber tumorimmonológusa elmondta, hogy a mahagóni gén proteinszármazéka, amelyet ők attraktinnak neveztek el, mozgósítja az immunrendszer védekező molekuláit egy betegség támadása esetén. Véleménye szerint érdekes, de nem különösebben meglepő, hogy egy gén és proteinje teljesen más funkciókat képes ellátni. "Mostanában jöttünk rá arra, hogy sok protein multifunkcionális" - mondta Duke-Cohan egy interjúban.

A Millennium-csapat elmondta, hogy egy normális egér, érintetlen mahagóni génnel a várakozásoknak megfelelően teljesen elhízik a zsírban gazdag diétától.

Ám ha a gén mutáns gén, vagy úgy változtatták, hogy abnormális proteint termeljen, az egér súlykontrolláló mechanizmusa más jeleket kap, és az állat súlya nem gyarapodik. Ennek pontos magyarázatát még nem ismerik a tudósok, de a mahagóni gén által termelt protein jelfogóként működik az állat súlyát szabályozó sejteken.

Az emberekben is van mahagóni gén, de eddig még nem találtak olyan embert, akiben mutálódott volna. Moore szerint lehetséges olyan gyógyszer előállítása, ami gátolja a mahagóni jelfogó funkcióját, vagyis amivel elő lehet idézni a mutációhoz hasonló helyzetet.

A mahagónit öt évvel azután izolálták, hogy a Rockefeller University tudósai azonosították, hogy melyik gén okozza az egerekben az elhízást. Azóta az egyetemi kutatóintézetek és a biotech cégek szédületes iramban azonosítottak több olyan gént, amely az állati és emberi súlyszabályozás bonyolult rendszeréhez tartozik.

Eddig egyetlen felfedezés sem vezetett konkrét gyógyszer törzskönyvezéséhez sem, bár klinikai tesztelések már folynak.

Megjelent: The Boston Globe

| mutáns, gén, protein, elhízás, mahagóni, gén
2002-07-31 23:32:44
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop