Az amerikaiak az állandó diéta mellett is híznak

ALBANY, USA - Cynthia Last nem hisz a diétában, különösen azokban nem, amelyek a nyár folyamán árasztják el a bestseller-listákat, amikor minden amerikai fogyni akar.

elhízás, súlycsökkentés, diéta, testmozgás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Wood, S.

"Ezek közül a diétás étrendek közül sok afféle démon-étrend, ahol az étel az egyedüli gonosz" - mondta a floridai pszichológusnő, aki étrendi kérdésekkel foglalkozik. "Gyakrolatilag egyik sincs tudományosan alátámasztva."

Emlékeznek a káposztaleves-diétára? Most az olyanok a divatosak, mint "Eat Right For (4) Your Type" [ Egyél a Te típusodnak megfelelően] , a "Sugar Busters!" [ Cukorirtók] és a "The Zone" [ A zóna] . Részletekben különböznek ugyan, de az összes könyv bizonyos ételeket megtilt.

A "Sugar Busters!" még tovább megy, mert bizonyos étel-kombinációkat is megtilt, például egy darab természetesen édes gyümölcs elfogyasztását vacsora után. A kiindulási pont az, hogy nem a zsír, hanem a cukor a hízás oka, így a gyümölcsben levő cukor arra ösztökélt a szervezetet, hogy zsírt raktározzon.

Ki törődik azzal, hogy ezek a módszerek ellenmondanak a legjobb orvosi tanácsnak? Ahhoz, hogy valaki fogyjon, kevesebbet kell ennie és többet mozognia. A kalória az kalória, mindegy, honnan származik.

"Az emberek mindig valami új csodaszert keresnek" - mondja Kathy Kane, a Kaiser Permanente életmód-szakértője, dietetikus és táplálkozástudományi szakember. "Nehéz lefogyni."

Ezek a népszerű könyvek a legjobb esetben is a hagyományos fogyási tanácsokat tartalmazzák, hangsúlyozzák a kevesebb kalóriát és a több mozgást, de a legrosszabb esetben csak növelik a frustrációt az ún. jojó-effektussal, ami minden gyors lefogyás következménye.

Minden olyan diéta például, ami több mint heti fél kiló fogyással kecsegtet, irreális, és sok esetben a legtöbb ember számára egészségtelen is.

"A probléma az, hogy amint vége a diétának, az emberek nem tartják meg a súlyukat" - állítja Nan Windmueller, egy Albanyban magánpraxist folytató táplálkozástudományi szakember. "Az emberek 95 százaléka visszahízik."

Az efféle statisztikák magyarázatul szolgálnak arra, miért lesznek a diétás termékek gyártói egyre gazdagabbak, ahogy az ország egyre hízik. Az Egyesült Államokban a felnőtteknek több mint a fele, azaz 97 millió ember túlsúlyos. Ez az 1970-es évekhez képest, amikor az alacsony-zsírtartalmú diéta-mánia elindult, 50 százalékos növekedést jelent.

"Nagyon profitáló biznisz ez" - mondta Windmueller. "A diéta-ipar érdeke, hogy az embereknek ne sikerüljön".

Dr. Robert C. Atkins a "Dr. Atkins' New Revolutionary Diet" [ Dr. A. új, forradalmi étrendje] című, jól menő, ám vitás könyvében ezt a fajta szkepticizmust szólítja meg és kritizálja az zsírszenény diétát. "Nem fogok a zsírszegény diétát hirdetők hibájába esni, akik azt állítják, hogy az ő étrendjük mindenkinek használ" - írja. - "Meglehetős ostoba dolog lenne. Nincs olyan diéta, ami mindnekinek használ."

Mégis, az Atkinséhoz hasonlóan magas fehérjetartalmú, kevés szénhidrátokat tartalmazó étrend hirdetői is beleesnek a saját csapdájukba. A dr. Atkins könyve mellett gondoljuk a "Protein Power" [ A fehérje ereje] című munkára, egy másik népszerű műre, amely viszont szigorúan korlátozza a szénhidrátokat és ugyan csak kis mennyiségben, de megengedi a húst, a tojássárgát és más fehérjéket, a telített zsírok mellett.

A kiindulási pont az, hogy az ember annyi kalóriát fogyaszthat zsír és fehérje formájában, amennyit csak akar, ha mellette kevés szénhidrátot fogyaszt, pl. tésztát, kenyeret vagy burgonyát. Az elv az, hogy a szervezet, a hiányt pótlandó, az elraktározott zsírhoz fog fordulni.

A valóság azonban ennél sokkal összetettebb, mondják a szakemberek.

Míg egy ilyen étrenddel gyorsan lehet fogyni, az elvesztett súly javarészt vízből és sovány szövetből áll.

Először is, a szénhidrátok szigorú korlátozásával esik a szervezet inzulinszintje. Mint ahogy Sharon Alger, az Albany Medical Center dietetikusa magyarázza, az inzulin sokféle tevékenysége közül az egyik az, hogy megköti a szervezetben a sót és a vizet.

"Amikor az ember abbahagyja a szénhidrátok fogyasztását és esik az inzulinszintje, vizet kezd veszíteni."

A teljesen szénhidrátmentes diéták hatására a szervezet ketonoknak nevezett vegyületeket termel, ez felhalmozódik a vérben, és el kell távolítani. Ennek elérése érdekében a veséknek " többletmunkaidőben kell dolgozniuk". Nemcsak hogy sokat jár az ember WC-re, de fennáll a szorulás, hányinger, fejfájás, fáradtságérzet és rossz lehellet veszélye is.

A helyzetet tovább rontja, hogy a magas zsírtartalmú ételek állandó fogyasztása a szívbetegségek kialakulása felé vezet.

Ne feledjük, hogy mind az American Dietetic Association, mind pedig az American Heart Association komplex szénhidrátokban - magvak, zöldségfélék és gyümölcs - gazdag étrendet ajánl és kevés állati eredetű zsír fogyasztását.

"Azt hiszem, az vonzza az embereket, hogy annyit ehetnek, amennyit csak akarnak" - mondta Kane az Atkins-féle és a hozzá hasonló étrendekről. "De az is meglehetősen unalmas, állandóan húst meg zsírt enni."

Dr. Windmueller a maga gyakorlatában arra fekteti a hangsúlyt, hogy segítsen az embereknek a jobb ételválaszték ajánlásában és az adagok felügyeletében, ugyanezt a technikát alkalmazza sok kereskedelmi fogyókúrás program, mint pl. a Wightwatchers is.

Az ilyen programmokat a táplálkozástudományi szakemberek jobban értékelik azért, mert nem egyhangú étrendeket ajánlanak, hanem inkább életmódváltást sugallnak.

"Az amerikai étrend legnagyobb gondja az adagok mennyisége. Az emberek az üres tányér-klub tagjai" - mondta Windmueller.

Talán senki sem kiábrándultabb azért, mert az amerikaiak az egyhangú konyha hívei, mint dr. Last, akinek a könyve (The Five Reasons Why We Overeat: How to Develop a Long-term Weight Control Plan that's Right for You

Öt ok, amiért túl sokat eszünk: Az Önnek megfelelő hosszú távú súlykontroll-terv még nem került fel a bestseller-listára.

"Az emberek nem azért esznek, mert éhesek" - jelentette ki Cynthia Last, aki 1981-ben doktorált az albany-i State University of New Yorkon pszichológiából. "A szokások, viselkedési módok és érzelmek miatt esznek túl sokat. A legtöbbünk úgy nő fel, hogy enni jó."

Ezért gondolja az a legtöbb szakember, hogy a szürke étrendek bukásra vannak ítélve. Mivel a legtöbb könyv nem beszél az életmód megváltoztatásáról, az emberek, amint letelt a hivatalos diéta korszaka, visszatérnek régi szokásaikhoz, amelyek a hízáshoz vezettek.

"Nem lehet egy, két vagy három hétre megváltozni" - jelentette ki Sharon Alger, "Ennek az egész dolognak hosszú távúnak kell lennie."

Tanulmányok kimutatták, hogy az életmód-változások a legjobb előrejelzői annak, milyen sikeres lesz valakinek a fogyókúrája.

És mindemellett "a tesmozgás az a kulcs, ami valóban számít" - tette hozzá Sharon Alger.

Megjelent: Albany Times Union

| elhízás, súlycsökkentés, diéta, testmozgás
2002-08-01 00:08:38
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop