A zsírszegény diétától csökken a tizenéves lányok nemi hormon szintje- és talán a mellrák rizikója is

A pubertás korban alkalmazott zsírszegény diéta következtében bizonyos nemi hormonok szintje lecsökken tizenéves lányok esetében.

zsírszegény diéta, fogyókúra, diéta, mellrák, puberás, nemi hormon | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.
A zsírdús táplálkozás és a mellrák kialakulása közötti kapcsolatot már korábbi tanulmányok bizonyították, ám azok csak felnőtt alanyok esetében vizsgálták az összefüggést.
Az új vizsgálatban szereplő lányokat gyermekkoruktól a pubertás végéig kísérték figyelemmel, és így határozták meg adott időközönként a nemi hormonok szintjét.
A kutatók előrebocsájtották, miszerint még bizonyításra vár, hogy az alacsonyabb hormonszint a későbbi életút során a mellrák kialakulásának kockázatát csökkentené-e? A 286, véletlenszerűen kiválasztott, magas koleszterinszintű, 8 és 10 éves kor közötti lányokat 2 csoportba osztották: az egyik csoport tagjait zsírszegény étrendre fogták, míg a másik csoportban lévő lányok az American Heart Association tananyagát kapták meg, mely szerint a bevitt zsír maximális mennyisége nem haladhatja meg az összes bevitt kalória 30 százalékát.Az első csoport tagjai azt az utasítást kapták, hogy a bevitt összkalória legfeljebb 28 százaléka lehet a zsír mennyisége (ebből kevesebb, mint nyolc százalék legyen a telített zsírsav), fogyasszanak rostos táplálékot, és korlátozzák a koleszterin bevitelt.
A kutatók azt vizsgálták, hogy az évek során a csökkent zsírbevitel hogyan módosítja a nemi hormonok szintjét a vérben.
A hormon szintek a tanulmány kezdetekor, majd 1, 3, 5 és 7 év múlva lettek meghatározva.

Az 5. évben a két csoportban lévő lányok nemi hormon szintjét összehasonlították.
A zsírszegény étrenden lévő lányok ösztradiol szintje 29,8 százalékkal, ösztrogén szintjük 20,7 százalékkal és az ösztrogén-szulfát szintjük 28,7 százalékkal volt alacsonyabb a ciklusuk első, a tesztoszteron szintjük pedig 27,2 százalékkal volt magasabb a ciklusuk második felében.
A 7. évben, a diétázó csoportban levő lányok progeszteron szintje a menstruációs ciklusuk második felében, alacsonyabb volt, mint a másik csoport tagjai esetében. Ugyanakkor a menstruációs ciklusuk normális maradt.

Arra a kérdésre, hogy ezek alapján a tizenéves lányok tartsanak-e zsírszegény diétát, a kutatás vezetője elmondta: a legfontosabb, hogy a lányok ne hízzanak el, egészséges életmódot folytassanak, és rendszeres testmozgást végezzenek.
| zsírszegény diéta, fogyókúra, diéta, mellrák, puberás, nemi hormon
2005-05-15 18:32:34

Web Design & Development Prowebshop