Fogyni szeretne? Egyen több húst!

Évekkel ezelőtt magas zsírtartalmúnak kiáltották ki az állati eredetű élelmiszereket. Ennek hatására az emberek csökkentették étkezéseik során a fehérje bevitelt, ugyanakkor több finomliszt tartalmú élelmiszert ettek. Ez elhízáshoz vezetett.

fogyókúra, diéta, hús, fehérjebevitel, hús | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.
Ha fogyókúráznia kellene, Ön mit választana? Egy nagy adag tésztát, vagy grillezett húst zöldségkörettel?
Talán meglepő, de úgy tűnik, nem kell lemondanunk sem a hús, sem a tejtermékek fogyasztásáról, mert megszorítás nélkül is játszva fogyhatunk.
Az új felfedezés, amely a táplálkozási piramist teljes mértékben a feje tetejére állítja, nem kevesebbet állít, mint azt, hogy az étrendünkben kissé több fehérjefogyasztás, ugyanakkor a szénhidrátbevitel megszorítása segít a fogyásban.
A kutatók szerint ez a diéta nem azonos a népszerű Atkins diétával, amely szinte megtiltja a szénhidrátok fogyasztását.
Az Illinois Egyetem tudósai egy kevésbé drasztikus módszert javasolnak: távolítsuk el az étrendünkből a finomlisztből készült ételeket mint például a kenyeret, tészta-féléket illetve rágcsálnivalókat, és fogyasszunk több zsírszegény húst, baromfi-féléket és tejtermékeket. Ezt a diétát magyarul Észszerű Megoldásnak nevezték el.
Összesen 24, 45 és 56 év közötti, napi 1700 kalóriás étrenden lévő, túlsúlyos nőt választottak ki a klinikai tanulmányhoz.
A kutatásban résztvevő nők egy csoportja az USDA élelmiszer piramisa alapján készült étrend szerint táplálkozott, amely sok szénhidrátot -kenyeret, rizst, tésztát, gabona-féléket- és kevés proteint - húst, baromfit, tojást, sajtot és tejet - tartalmazott.
A másik csoport tagjai kevesebb szénhidrátot (átlagosan 170 grammnyit) és több proteint tartalmazó diétát követtek: naponta háromszor alacsony zsírtartalmú tejet vagy sajtot, illetve 250 g húst fogyaszthattak.
10 hét elteltével mindkét csoport tagjainak testsúlya hozzávetőlegesen 7 kilóval csökkent, azonban a magas szénhidrát tartalmú diétán tartottak körülbelül 1 kg-nyi izomzatot is veszítettek, míg a magas fehérje tartalmú étrenden tartott nőknek egyáltalán nem, vagy alig csökkent az izomzatuk.
A tanulmányban résztvevők mindegyikénél találtak 10-12 %-os koleszterinszint csökkenést, de csak a magas protein bevitelű csoportban lévőknek csökkent a vérében a káros triglycerid szint.
A kutatást végző táplálkozási szakértők szerint a testsúly kontrollálásának vezérfonala továbbra is a kalória-megszorítás, illetve az ételek adagjának csökkentése marad, de nem győzik eléggé hangsúlyozni a hús és a tejtermékek egészséges étrendben játszott jelentős szerepét.
Ez volt az első olyan vizsgálat, amely a fehérje szerepét kutatta a fogyókúrában, hiszen mostanáig minden diétás tanácsadó a zsír és a szénhidrát "megszállottja" volt. Ennek hatása sajnos még mindig érződik, hiszen az emberek azóta is tartanak az állati eredetű élelmiszerektől.
Zsírfóbiások és cukorőrültek lettünk.
| fogyókúra, diéta, hús, fehérjebevitel
2005-05-15 18:41:17
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop