Kedvenc bűnbakunk: a gyógyszer

A fogyást meg is lehet gyorsítani gyógyszerekkel. Van, aki mindent elkövet, hogy ilyen szerhez jusson (akár törvénytelen úton is), és van, aki még a szabályosan, patikában kapható tablettáktól is ódzkodik.

gyógyszer, fogyasztószerek, phentermin, fenbtermin, fen-fen, fenfluramin, ma-huang, orlistat | Szépség orvosi szemmel 2003 ;:31-32   Melánia Kiadó | Nyirkos, P.
Ez a tartózkodás nem teljesen alaptalan: a gyógyszer segít abban, hogy leadjunk néhány kilót, de nem segít utána megtartani a súlyt. Az utóbbi években mellékhatások miatt több szert be is tiltottak. Mindezek ellenére van bizonyos létjogosultsága a gyógyszereknek.

Először is a gyógyszereket szét kell választanunk két csoportra. Az egyik felszívódik, a másik nem. Kezdjük a felszívódókkal (tehát amelyek bekerülnek a vérkeringésbe). Itt két gyógyszer volt nagyon népszerű az elmúlt évtizedekben, főleg Amerikában: a phenilephrin és a fenfluramin. Ezek az agyra hatnak (az éhségközpontra) és hatékonyan mérsékelik az étvágyat. A két gyógyszer más-más kémiai úton hat. Általában olyan gyógyszereket érdemes kombinálni, amelyek más-más úton hatnak, ugyanis így a hatásuk összeadódik, viszont a mellékhatásaik nem, mert azok általában eltérnek a különböző anyagoknál. A phenilephrin és fenfluramin kombinációja valóban nagyon hatásosnak bizonyult, és 1996-ban csak Amerikában húszmillió receptet írtak fel a két gyógyszerből. Becenevet is kapott a kombináció, „Phen-fen” néven ismerték.

Sajnos ebben az esetben a mellékhatások szokatlan módon még jobban összeadódtak, és egy ritka szívbillentyűhiba gyakoribbá válását figyelték meg hosszabb szedésnél. A cég azzal védekezett, hogy egyrészt a gyógyszert rövid idejű használatra szánták, másrészt, hogy nem állították sehol, hogy lehet kombinálni a kettőt. A bíróság végül is úgy ítélt, hogy a gyártó nem hívta föl elég nyomatékosan a gyógyszert felíró orvosok és a gyógyszert szedő emberek figyelmét ezekre a szempontokra. A cégnek 5 milliárd dollárjába került a kártérítés.

Ráadásul a phentermin közeli rokona az amfetaminnak, ami kábítószer. Ez azért fontos, mert hosszabb szedésnél ugyanúgy lehetséges hozzászokás.

Vannak (voltak) recept nélkül kapható szerek is a piacon, mint például a phenylpropanolamin, illetve a kínai természetgyógyászati szer, a Ma-huang, melyeket agyvérzést, illetve magas vérnyomást okozó hatásai miatt vontak ki a forgalomból.

Jelenleg a legbiztonságosabb étvágycsökkentő hatású gyógyszer a receptre kapható sibutramin, de ez is csak megfelelő diéta kiegészítőjeként hatásos. Az éhségközpont működésébe egyelőre hosszú távon nem lehet büntetlenül beleszólni. Természetesen átmenetileg szükség lehet ilyen szerekre, például nagyon nagy fokú elhízásnál, amikor a kövérség már egészen biztosan veszélyesebb, mint a gyógyszer.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek nem szívódnak fel, így mellékhatásuk is csekély (ilyen pl. az orlistat). Hogyan hatnak, ha nem szívódnak fel? A bélben maradva gátolják a zsírok emésztését és felszívódását. Nem teljesen mentesek a mellékhatásoktól, mert a bélben maradó zsírok hasmenést, puffadást okozhatnak. Ez azonban nagyrészt elkerülhető, ha a gyógyszert az előírásoknak megfelelően szedik. A fő előírás, hogy a zsírokat mérsékelni kell a táplálékban. A gyógyszer tehát arra alkalmas, hogy „rásegítsen” a helyes diétára.

| gyógyszer, fogyasztószerek, phentermin, fenbtermin, fen-fen, fenfluramin, ma-huang, orlistat
2003-02-26 12:07:18

Web Design & Development Prowebshop