Fokozott harc az elhízás ellen

Az adatok aggasztóak. Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának mintegy 21 százaléka – 44 millió amerikai – elhízott. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 15 kilogrammal súlyosabbak, mint ahogy az a magasságuknak megfelelne. Elhízottnak akkor számít valaki, ha testtömeg-indexe 30 fölött van, túlsúlyról beszélünk 25-29,9-es BMI esetén, míg a normális testtömeg-index 18,5-24,9.

elhízás, fogyókúra, diéta, kockázat | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
A plusz kilók miatt ezek az emberek fokozott kockázatnak vannak kitéve szívbetegségek, 2. típusú diabétesz, magas vérnyomás, vesebetegségek, egyes rákfajták, valamint ízületi megbetegedések szempontjából. Évente mintegy 300 ezer haláleset közvetlenül az elhízás számlájára írható.

Az amerikai betegségmegelőző szolgálat speciális bizottságának, afféle „harci különítményének” ajánlásai egy idő után átmennek az egészségügyi ellátás szabványai közé. Az új ajánlások lényege, hogy az elhízás standard kezelésének jóval intenzívebbnek kell lennie, mint az a pár jó tanács néhány kiló leadására. Az ajánlások közt szerepel, hogy egyéni vagy csoportos foglalkozáson legalább havonta kétszer részt kell venni intenzív viselkedésterápián, amelyet pszichológusok, táplálkozástudományi szakemberek és gyógytornászok vezetnek. A kezelésnek legalább három hónapon át kell tartania.

A jelenleg forgalomban levő gyógyszerekkel az a probléma, hogy még nem állnak rendelkezésre a hosszú távú szedés adatai. Bár nem súlyosak, ezeknek a szereknek igen gyakran vannak mellékhatásaik.

A táplálkozástudományi szakemberek helyeslik az új ajánlásokat, és azt mondják, ezek talán rávehetik a biztosítókat, hogy fizessenek a túlsúlyosak kezeléséért.

– Ez az a terület, ahol teljes mértékig a beteget tesszük felelőssé – mondja Judith Stern, a University of California táplálkozástudomány-professzora.

– Az egészségbiztosító nem fizet ezért a kezelését, és nem járul hozzá a gyógyszerekhez sem. Olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy ha dohányzol, és tüdőrákot kapsz, nem fizetünk az ellátásodért.

The Washington Post
| elhízás, fogyókúra, diéta, kockázat
2005-05-15 18:41:41
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop