Kényes téma a testsúly?

Csak mert orvosa nem beszélt Önnel a testsúlyáról, még ne gondolja, hogy minden rendben van.
1998-ban adta ki az amerikai Egészségügyi Intézet azokat az irányelveket, amelyek szerint az orvosnak hatékonyabban kellene foglalkozni az elhízás problémájával. Mindaddig a családorvosoknak mintegy 35-42 százaléka tanácsolta túlsúlyos betegeinek, hogy próbáljanak meg lefogyni.

elhízás, fogyókúra, diéta | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
Egy újabb tanulmány szerint ez a szám már 50 százalék körül jár, de csak a cukorbetegeknél. Egyébként csak a páciensek 21 százalékával beszél az orvos a testsúly csökkentéséről.

Egy másik tanulmány szerint viszont az elhízottak 70-80 százaléka állítja, hogy orvosa tanácsára foglalkozik a fogyással és az étrendjének megváltoztatásával.

Hasonló a helyzet a testmozgással is, míg régebben betegek csupán 11-34 százaléka állította, hogy orvosi tanácsra kezdett el rendszeresen mozogni, manapság ez a szám már 60 körül van. Azonban még mindig csak a már problémákkal küszködőknél kerül a kövérség szóba, ritkábban ajánlják a mozgást megelőzésként.

Szerepet játszhat ebben a kérdésben az orvos-beteg kommunikációjának problémás volta is. Egy új kutatás szerint a „kövér” és az „elhízott” olyan szavak, amelyek sértők lehetnek a beteg számára, akik szívesebben veszik, ha csak a „testsúlyukra” hivatkoznak az orvosok. Ez objektívebbnek, kevésbé elítélőnek hangzik. Maguk a betegek azért nem említik kövérségüket, mert zavarban vannak, az orvosok meg azért nem, nehogy megbántsák a betegek érzékenységét.

MSNBC
| elhízás, fogyókúra, diéta
2005-05-15 18:44:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop