Helyesbítenek az Atkins-diéta szószólói

Az Atkins-diéta népszerűsítésére létrejött cég váratlanul figyelmeztette a fogyni kívánókat, korlátozzák a vörös húsok és a zsír fogyasztását.

fogyókúra, elhízás, Atkins-diéta | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A táplálkozástudományi szakemberek most azt mondják, hogy a bevitt kalóriamennyiségnek csupán a 20 százaléka származzék telített zsírokból. Colette Heimowitz, a cég kutatási és oktatási igazgatója szerint azért változtatták meg az ajánlásokat, mert azt akarják, hogy az egészségügyi szakemberek és a fogyókúrázók „kényelemesnek érezzék” a diétát.

A zsírfogyasztást meglehetősen liberálisan kezelő Arkins-diétát több támadás érte táplálkozástudományi szervezetek részéről.

Az Atkins-féle módszernek az a lényege, hogy az alacsony szénhidrát-tartalmú étrend csökkenti az inzulinszintet, ami „kedvező anyagcsere-folyamatokkal jár együtt”. Drámai súlycsökkenést ígér különösen a diéta elején, és napjainkban világszerte alkalmazott módszerré vált. Népszerűsége abból ered, hogy dr. Atkins szerint nyugodtan ehetjük a korábban a fogyni vágyók számára tiltott húsokat, tojást és vajat.

Számos tanulmány létezik azonban, amelyek szerint a diéta egy sor potenciálisan súlyos mellékhatással jár együtt, többek közt szív- és veseproblémákat okozhat. További gyakori mellékhatások még a rossz lehelet, a székrekedés és az alhasi görcsök.

Hiba volt a „szabadon fogyasztható” megfogalmazás a vörös húsok esetében, ismerik el a diéta hívei és propagálói. Az ellenzők szerint is sok minden szól viszont amellett, hogy csökkentsük a szénhidrátokat, de itt sem szabad túlzásokba esni. Ha a szervezetet túlterheljük fehérjékkel és telített zsírokkal, máj- és veseelváltozások léphetnek fel, és megemelkedhet a koleszterinszint is.

A megoldás kulcsa: mindent lehet fogyasztani – csak mértékkel.

Medwire
| fogyókúra, elhízás, Atkins-diéta
2005-05-15 18:43:56
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop