A tej fogyasztása megelőzi az elhízást

Egy tanulmány nemrégiben közölt eredményei szerint azok a fiatalok, akik nem isznak elég tejet, és nem fogyasztanak egyéb tejtermékeket, hajlamosabbak az elhízásra, mint társaik.

tej, elhízás, fogyókúra, diéta | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Az elmúlt években több vizsgálat mutatta ki a tejtermékek előnyös tulajdonságait, zsírtartalmuk ellenére. A legújabb kutatás arról számol be, hogy a serdülőkori elhízást hogyan befolyásolja a nem elegendő mennyiségű tejtermék fogyasztása.

Az elmúlt két évtizedben megkétszereződött az elhízott gyerekek száma, jelenleg a gyerekek 15 százaléka számítható túlsúlyosnak és elhízottnak.

Lynn Moore bostoni epidemiológus szerint a tejtermék már napi kétszeri fogyasztása is jelentősen hozzájárul a serdülőkori kövérség csökkenéséhez.

Fontos eloszlatni egy tévhitet is ezzel kapcsolatban. A kamasz lányok gyakran azért nem isznak tejet, mert attól félnek, hogy elhíznak tőle. A kutatások azonban kimutatták, hogy ennek épp az ellenkezője igaz.

Azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik megfelelő mennyiségű tejterméket fogyasztanak, alacsonyabb a vérnyomásuk. A tejtermék-diéta felnőtteknél fogyást eredményez.

Egy újonnan közzétett tanulmányban 106 családot mértek fel, és a gyerekeket 12 éves korukig követték. A testzsírt testük négy részén mérték.

Az átlagos bőrvastagság 75 mm volt, és azt tapasztalták, hogy azoknál, akik napi két alkalomnál kevesebbszer fogyasztottak tejterméket, ez 25 mm-rel több volt.

Mindebből nem az következik, hogy korlátlanul lehetne zsíros tejtermékeket fogyasztani, hanem az, hogy az egészséges étrend része kell, hogy legyen a tej és a belőle készült termékek.

Még nem világos, hogyan korlátozza a hízást a tejtermékek fogyasztása. Lehet, hogy a tejben található kalcium vagy más tápanyag befolyásolja, hogyan tartalékolja a szervezet az energiát a zsírsejtekben. Az is lehet azonban, hogy akik tejet isznak, kevésbé érzik éhesnek magukat, és kevesebbet esznek.

Ügyelni kell arra is, hogy ha a felnőtt laktózérzékeny, ez ne befolyásolja abban, hogy a gyermekének tejet adjon, ugyanis gyermekkorban ez csak igen ritkán okoz problémát.

Egy másik tanulmány a szoptatás fontosságára hívta fel a figyelmet. Az első négy hónapban gyorsabban hízó, azaz valószínűleg tápszerrel etetett csecsemők közül többen lesznek kövérek hat éves korukra, mint azok, akik lassabban gyarapodnak, de anyatejet kapnak életük első négy hónapjában.

Yahoo!
| tej, elhízás, fogyókúra, diéta
2005-05-15 18:29:52
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop