Egy enzim is szabályozza az étvágyat

Egy, az agyban termelt enzim fontos szerepet játszhat annak szabályozásában, mit eszünk, és hogy attól elhízunk-e vagy sem.Egy nemrégiben közzétett tanulmányból kiderül, hogy az AMPK néven ismert enzim legalább két különféle módon hat a táplálkozásra és az elhízásra.

étvágy, elhízás, fogyókúra, diéta, AMPK | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Az már ismert, hogy ez a fehérje szerepet játszik az energiaegyensúly fenntartásában, és segít, hogy a sejtek megállapítsák saját energiaszintjüket. A mostani kutatások azonban arra utalnak, hogy az AMPK az étvágyra is hatással lehet.

A kutatók szerint a további vizsgálatok új megközelítést eredményezhet az elhízás kezelésében.

Könnyen belátható, hogy ha valaki több kalóriát fogyaszt, mint amennyit szervezete a fizikai aktivitás során el tud égetni, meghízik, de a kutatók most alaposabban bepillanthatnak abba, hogy például a hormonok hogyan hatnak a táplálkozásra és az elhízásra.

Korábbi vizsgálatok alapján már tudjuk, hogy ha a leptin nevű hormonnak alacsony a szintje, a laboratóriumi egerek túl sokat esznek, és elhíznak.

A vizsgálat kimutatta, hogy az étvágy szabályozásában részt vevő hormonok, mint például a leptin, az AMPK aktivitását is szabályozzák a köztiagy hipotalamusz nevű területén. Ha a kutatók egereknek leptint adtak, az elnyomta az AMPK enzim aktivitását. Ekkor az egerek kevesebbet ettek, és lassabban híztak, mint társaik.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a fehérje és az étvágyat csökkentő hormonok együttesen hatnak a táplálkozásra, és ennek a bonyolult kölcsönhatásnak a megértésére további kutatások elvégzését javasolják.

WebMD
| étvágy, elhízás, fogyókúra, diéta, AMPK
2005-05-15 18:38:31
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop