Harc a kilókkal és a centikkel

A világon mintegy 1,6 milliárd ember túlsúlyos vagy elhízott. Ez nagy mértékben fokozza a cukorbetegség, a szív- és vesebetegségek, valamint a rák kockázatát.

elhízás, fogyókúra, diéta, gyomorszűkítő műtét | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Amilyen mértékben hízunk, olyan mértékben nő a kereslet a különféle gyomorszűkítő műtétek iránt is. Évente mintegy 250 ezer ilyen műtétet végeznek, ám sok országban még kevés a technikában megfelelően jártas sebész.

Egyre többen keresik fel az orvost ezzel a kéréssel, mert az emberek egyre kövérebbek lesznek, és ezzel egyidejűleg egyre több információhoz jutnak mind a kövérek, mind az orvosok.

Az elhízottak számára azért utolsó mentsvár a műtéti megoldás, mert igen nagy nehézségekbe kerül lefogyniuk, és még nehezebb a súlyukat tartaniuk. Pusztán az étrend megváltoztatásával és a fokozott testmozgással nem mindenkinek sikerül fogynia.

Az elmúlt hét végén a témával foglalkozó európai kongresszuson kerekasztalt tartottak sebészek bevonásával a belgyógyászok és a sebészek közti jobb együttműködés elérésére.

A nyugati életforma velejárói a bőséges étkezés és a fizikai munkát kímélő technológia. Az emberek egyre inkább ülő foglalkozást végeznek, így minden eddigit felülmúló mértékben nő az elhízottak száma már a fejlődő országokban is. A kövérek pedig még kövérebbek lesznek, sokukon már valóban csak a műtét segít.

A műtét legfőbb előnye, hogy a beteg könnyen veszít súlyából, és új testsúlyát sikerül is megtartania, míg az étrendi változtatással és mozgassál elért testsúly nem mindig tartható.

Az elhízás ellen alkalmazott gyomorműtéteknek két fajtája van. Az egyik, az Egyesült Államokban elterjedtebb beavatkozás, a tápanyagok felszívódását kívánja csökkenteni, ezért az emésztőtraktus egy részét rövidre zárják. Ennél a műtétnél általában kapcsokat használnak.

A másik módszer, ahol a gyomor méretét csökkentik, inkább Európában használatos. Egy szilikongyűrűt helyeznek a gyomor köré, így az két részre oszlik. A gyűrű fölötti rész igen kicsi, ezért a betegnek már kis mennyiségű étel elfogyasztása után is teltségérzete van.

A gyűrű elég szoros ahhoz, hogy három órán keresztül a felső részben maradjon az étel, de elég laza ahhoz, hogy fokozatosan a másik részbe juthasson.

Yahoo!
| elhízás, fogyókúra, diéta, gyomorszűkítő műtét
2005-05-15 18:43:36
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop