Fesztelenül feszesítsünk! - A lapos has titka

Kívánatosan gyönyörű, lapos has - ugyan melyik nő ne álmodna erről, miközben éppen a pocin tanyázó zsírpárnácskáktól a legnehezebb megszabadulni? Ha véletlenül Ön is ezzel a gonddal küzd, tartson velünk, mert bemutatunk egy olyan hárompontos programot, amivel az álomcél elérhető!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(12):58-59   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Fogyni egyáltalán nem könnyű! Akkor sem, ha a kalóriákat számoljuk, s csak feleannyit eszünk, mint korábban, vagy - a legrosszabb esetben - koplalunk. Ráadásul teljesen mindegy, mivel próbálkozunk - hasunk kerek, sőt néha igazán kövér marad, sok esetben még akkor is, ha sportolással próbálunk besegíteni diétánknak. Ilyen esetben biztos, hogy nem a megfelelő fitneszprogramot választottuk magunknak…

Három különböző sportprogram létezik: a fitnesztípusú, a wellnesstípusú és a power-típusú. Ha ezek közül testhezállót választ, az eredmény nem maradhat el! Ön milyen típus?

Fitneszteszt

 1. Milyen a viszonya a testéhez?
  a) Szeretem a testemet - mindegy, hogy néz ki
  b) Karcsún szeretem magamat
  c) Szívesen edzek naponta
 2. Milyen viszonyban van a sporttal?
  a) Mozgás nélkül nem érzem jól magam
  b) Szeretek táncolni
  c) Az összeesésig edzek
 3. Mikor tud lazítani?
  a) Egy jó étkezés közben
  b) Szauna után
  c) Egy kemény edzést követően
 4. Mit szólna, ha meghívnák egy ejtőernyős ugrásra?
  a) Pompás lehet a levegőben siklani
  b) Hátborzongató, idegesítene
  c) Szeretem az ilyen látványos kihívásokat
 5. Mit kezd felesleges energiájával?
  a) Elmegyek sétálni
  b) Kiadós bevásárlásra indulok
  c) Elmegyek egy vad partira
 6. Melyik tulajdonságot értékeli más emberekben?
  a) A humort
  b) A kreativitást
  c) Az akaraterőt
 7. Melyik bóknak örülne a legjobban?
  a) Szeretem az ízlésedet
  b) Mindig nagyszerű ötleteid vannak
  c) Fantasztikus alakod van
 8. Szerelmes dalt hall a rádióban - mit tesz?
  a) Élvezem, és örülök neki
  b) Vele együtt dúdolom a dallamot
  c) Nem tudom magam visszafogni, rögtön táncolni kezdek
 9. Mivel töltené álmai szabadságát?
  a) Egy kabrióval bejárnám Toszkánát
  b) Tengerparti nyaralással
  c) Trekkingutazást tennék Nepálban
 10. Le tudna-e írni a táplálkozáshoz való viszonyát?
  a) Az élvezet áll nálam az első helyen
  b) Megpróbálok egészségesen és tudatosan táplálkozni
  c) Igyekszem a legrövidebb idő alatt a legjobbat elfogyasztani

Kiértékelés

A leggyakrabban választott betűjel árulja el, melyik típushoz tartozik.

Ha az „a” válaszból van a legtöbb - Ön wellnesstípus, ha a „b”-ből - fitness-típus, ha a „c” válaszokat jelölte meg legtöbbször - power-típus.

Wellnesstípus

Ön az élvezetek embere - érzéki, nőies. A sportot nem önnek találták ki, de mégis szeretné, ha szép, lapos lenne a hasa. Mi tudjuk, hogyan érheti el: úszással, sétával, szaunázással és sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztásával.

Napi edzés

Ismételje a következő gyakorlatokat, ahányszor csak tudja! Az ideális minimum: 25-35 ismétlés. Az első héten csak másnaponta, a második héttől mindennap. Megígérjük - élvezni fogja!

- Feküdjön hanyatt, térben behajlított lábait fordítsa jobbra, illetve balra, térdeivel közelítse a talajt! Közben emelje törzsét úgy, hogy vállai ne érjék a talajt!

- Maradjon hanyatt! Emelje meg egyszerre felsőtestét és bal lábát, tapsoljon egyet behajlított bal térde alatt! Lábváltással is ismételje meg a tapsot!

- Nyújtott ülésben támaszkodjon behajlított könyökére! Húzza fel bal lábát behajlítva, lefeszített lábfejjel mellkasához, majd nyújtsa ki újra! Végezze el lábcserével is!

Hosszú távú program

A wellnesstípus számára az úszás és a séta ideális.

Séta közben először a sarkát rakja le, majd az egész lábfejét! Első héten 2x25 perc, a 4. héten már 2x45 perc, aztán növelje tovább az adagot!

Úszás - ez nem lubickolást jelent, hanem rendes edzést. Az első héten 2x20 perc hát- és mellúszás. Cél: a 4. hétre 2x30 perc.

Extra tipp: időközben iktasson be életébe egy-egy szaunázást és pár hatha-jóga gyakorlatot, ami nem csendes meditáció, hanem kiváló testedzés!

Táplálkozási terv

Eper, narancs, paprika - olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyekre Önnek szüksége van. Egyen naponta többször keveset: túrót vagy joghurtot, szárított gyümölcsöket, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet, tejberizst, banánt, sárgarépát! Így szinten tudja tartani vércukorszintjét, és kivédheti az éhségrohamokat.

Ideális: az ananász és a papaya - a bennük levő enzimek salaktalanító hatásúak. Zöldturmix: avokádóból, kiviből, ananászléből és egy evőkanál búzacsírából készül.

Fitnesztípus

Ön szereti a társaságot. Amit élvez, lehet megerőltető is. Biciklizés, aerobik és súlyzózás - nem okozhat problémát.

Napi edzés

Edzéseit kezdje az első két gyakorlattal! A 2. héten már végezze mind a hármat! Eleinte 15-20 ismétlés elég, később növelje az adagot! Az izmok megfeszítése közben lélegezzen ki!

- Feküdjön hanyatt! Lábait húzza fel behajlított térdekkel, lábfejei keresztezzék egymást! Húzza össze hasát, térdeit közelítse mellkasához!

- Feküdjön bal oldalára, alkarjával támassza ki magát! Emelje meg csípőjét úgy, hogy teste egy vonalat képezzen! Jobb lábát nyújtva emelje magasra! Végezze el ellenkező oldalon is!

- Feküdjön hanyatt, behajlított lábakkal! Kezeit kulcsolja össze a feje mögött, majd fejét és vállait emelje fel a talajról!

Hosszú távú program

Diszkózenére tréningezzen, vagy kerékpározzon, aerobikozzon - ha teste lendületbe jön, hasizmai erősödnek.

Kerékpározás: első héten kezdje 2x30 perccel! A cél a 4. hétre 2x60 perc, majd növelje tovább az adagot!

Aerobik: a dzsessztánc, a jogging és a body-building keverékét videokazetta segítségével is végezheti. Az első héten 2x20 perc, a cél a 4. hétre 2x30 perc.

Extra tipp: iktasson közbe súlyzógyakorlatokat! Feküdjön hanyatt, mellkasa fölé nyomja ki a súlyzókat 8-12-szer - ez erősíti a hasizmokat is!

Jó tudni! Üres gyomorral ne eddzen, különben szervezete a zsír helyett az izmokat bontja le!

Táplálkozási terv

Joghurt, túró, író adják szervezetének szükséges erőt. De az anyagcseréhez gabonára, zabpehelyre, tésztára és friss salátára is szüksége van. Kezdje a napot friss gyümölccsel - alma, eper, körte! Ebédre jó egy kis szelet hal salátával, vagy egy kevés főzelék.

Ideális ital az uborkaturmix. Fél uborkát kb. 170 ml íróval turmixoljon össze, adjon hozzá 2 evőkanál citromlét és egy csipet kaprot! Kalóriaszegény, jót tesz a bőrnek és még vízhajtó hatású is.

Power-típus

Ön természetkedvelő, sportos, aktív, öntudatos. Néha mégis hiányzik Önből az igyekezet. Programunk segít, hogy lendületbe jöjjön: kocogással, skatinggel és finom fitneszitalokkal.

Napi edzés

Profi gyakorlatokkal kezdjük, először elég a 8-10 ismétlés! A 2. héttől annyiszor ismételjen, ahányszor csak bír.!

- Hanyatt fekvésben emelje fel lábait behajlított térdekkel úgy, hogy alsó lábszára párhuzamos legyen a talajjal! Karjait nyújtsa hátra a feje fölé! Emelje fel fejét, vállait, lapockáját a talajról!

- Még mindig hanyatt, emelje fel kinyújtott lábait, talpa nézzen a mennyezet felé! Nyújtott karjait szorítsa felsőtestéhez! Lassan, lendület nélkül emelje fel fenekét a talajról!

- Hanyatt fekve kezeit kulcsolja össze a tarkóján. Jobb láb nyújtva, bal behajlítva. Emelje fel fejét és jobb vállát a talajról, közelítse jobb könyökét bal térde felé! Végezze el a gyakorlatot a másik oldalra is!

Hosszú távú program

Kocogás és skating a szabadban, pontosan ez kell Önnek.

Kocogás: kezdje az első héten 2x25 perccel! Növelje az adagot a 2. hétre 2x40 percre! A cél a 4. hétre 2x60 perc.

Kiegészítésként hetente kétszer ússzon 2x20 percet!

Skating: nem az intenzitáson, hanem a terhelésen van a hangsúly. Az 1. héten elég a 2x15 perc. Ezt az adagot emelje fokozatosan 2x60 percig!

Extra tipp: hívja ki partnerét bokszolni! Hasizmait folyamatosan feszíteni fogja.

Táplálkozási terv

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, rizs, zöldség - ezekre a szénhidrátokra van szüksége a power-típusnak. Emellett igyon sokat! Az ásványvíz a legjobb, telít és salaktalanít. Fehérjeszükségletét reggel elégítse ki: ideálisak a sovány tejtermékek, anyagcseréje reggelente képes megbirkózni a proteinekkel.

Napközben fogyasszon ráksalátát uborkával, gombával és ezersziget-öntettel!

Ideális fitneszital: 30 ml szőlőlét keverjen össze 200 ml tejjel és 1 kávéskanál mézzel! Erősíteni fogja!

A zsírraktárak titka

Sok nő számára örök problémát jelent a hasa. (Pedig a természettől fogva a nők szervezetében több a zsír, mint a férfiakéban.) Egy átlagférfi testsúlyának 18%-a, egy nőnek 20-25%-a zsír.

Ok: a terhességre készülve a nők szervezete több zsírt raktároz el.

Jó hír: könnyebben meg is szabadulnak tőle…

Jeni Zsuzsa

|
2004-12-04 22:16:41
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop