Bizonytalan adatokkal etetik a diétázókat

A pennsylvaniai egyetemen megvizsgálták a tíz legnépszerűbb fogyókúrás diéta programját, és megállapították, hogy ígéreteiket nem támasztja alá megfelelő bizonyíték.

fogyókúra, diéta, diétázók | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A diétás programok közül csupán a Weight Watchers volt ellátva kellő mennyiségű és minőségű dokumentációval, az egyik tanulmány szerint például a résztvevők hat hónap alatt súlyuk mintegy 5 százalékától tudnak megszabadulni, és ennek felét még két év elteltével sem hízták vissza.

A tanulmány vezető szerzője, Thomas Wadden táplálkozástudományi szakember szerint az, hogy felhívták a figyelmet a bizonyítékok hiányára, nem jelent támadást a fogyókúrás programok ellen. – Csak azt reméljük, hogy az orvosok és a betegek a diétás programjaikat illetően jobban informált döntéseket fognak hozni a jövőben – mondja Wadden.

Évente mintegy 45 millió amerikai diétázik, és a fogyókúrás programokra 1-2 milliárd dollárt költenek. Sokan azonban nem tudják, mire vállalkoznak, amikor belefognak valamelyik programba, mert ezek közül csak keveset támasztanak alá tudományos bizonyítékok és adatok. Épp ezért tűzte ki célul a philadelphiai tanulmány, hogy az eltúlzott reklámok és a kilóiktól megszabadultak drámai vallomásai helyett inkább a kutatásra kerüljön a hangsúly.

Karen Miller-Kovach, a Weight Watchers International tudományos igazgatója örömét fejezte ki, hogy a cég egyre fejlődő kutatási munkája elismeréssel találkozott. A tanulmány hatására más diétás programok forgalmazói is bejelentették, a közeljövőben megkezdik a nagyobb tudományos kísérletek lefolytatását.

A tanulmány szerzői nem találtak adatokat egy másik népszerű programról, az LA Weight Loss-ról, továbbá nem tartják bizonyíthatónak a különféle önsegítő csoportok sikerét sem. Az első három hónapban 2 ezer dollárba kerülő Optifast és Health Management Resources nevű diéták hosszú távon nem tűnnek ígéretesnek, de a tanulmány szerzői szerint az igen nagy túlsúllyal rendelkező betegek esetében, akiknek erőteljes fogyásra van szükségük, segíthetnek.
| fogyókúra, diéta, diétázók
2005-05-15 18:36:41

Web Design & Development Prowebshop