Miért nincsen sörhasuk a patkányoknak?

A laboratóriumi patkány egy-két sör megivása után automatikusan kevesebb kalóriát vesz magához, hogy el ne hízzék, olvashatjuk egy új tanulmányban.

fogyókúra, diéta, elhízás | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A kutatás során fény derült arra a belső „tiltó táblára”, amelynek a patkányok engedelmeskednek, csak mi, emberek nem vagyunk erre képesek. Az amerikaiak az alkoholtartalmú italokat inkább drogként, semmint kalória- és tápanyag-forrásként kezelik. A patkányok viszont ösztönösen szabályozzák a testsúlyukat azáltal, hogy ha az alkoholból kalóriát nyernek, kevesebbet esznek.

Az embernél persze bonyolultabb a helyzet, hiszen ha éhgyomorra iszunk, az nem tesz jó például az autóvezetői képességeinknek. Szerepet játszanak továbbá társadalmi elvárások és reklámkampányok is, sokszor nehéz nemet mondani. Mégis, az alkoholtartalmú italok és a partikon felszolgált kínálat együttesen bizony nincs jó hatással a derékbőségünkre.

A kísérlet során hat hím- és öt nősténypatkány élelmiszer-, folyadék- és alkoholfogyasztását vizsgálták a tudósok. Megfigyelték, hogy az ízesített alkoholt fogyasztó patkányoknál mind a hímek, mind a nőstények csökkentették az étellel bevitt kalóriáik számát. Súlyukat a kísérlet ideje alatt végig megőrizték még akkor is, ha korlátlan mennyiségben állt rendelkezésükre élelmiszer, víz, és alkoholtartalmú ital.

Mindez arra figyelmeztet minket, embereket, mondják a kutatók, hogy figyeljünk oda arra, mit és mennyit eszünk. A külső tényezők elnyomják a természetes ösztöneinket, amelyek pedig jeleznék, mikor elég. Tanulhatnánk mértékletességet a patkányoktól.

| fogyókúra, diéta, elhízás
2005-05-15 18:49:39
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop