Falánk újszülött – kövér felnőtt

Azok az újszülöttek, akik életünk első hetében gyorsan gyarapodnak, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos felnőttek. A kutatás szerint az élet első hete kritikus szakasz a testsúly élethosszig tartó mintájának kialakulásában.

elhízás, újszülött, újszülött | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Három amerikai egyetemen 653 (20-32 éves) fiatal felnőttet vizsgáltak meg. A vizsgált személyek (valamennyien fehérek) újszülöttkorukban egy tápszer-fogyasztási felmérésben vettek részt. Kiderült, hogy azok, akiknek a súlya az első héten gyorsabban gyarapodott, évtizedekkel később hajlamosabbak voltak az elhízásra.

– A legfontosabb dolog, amire rájöttünk, az, hogy ezeknek az egészséges, európai-amerikai, tápszerrel etetett újszülötteknek az első héten tapasztalt gyors gyarapodása három évtizeddel később összefüggésben állt a túlsúllyal – mondja a kutatás vezetője, dr. Nicholas Stettler, gyermek-táplálkozástudományi szakember. – Úgy tűnik, az első héten programozódik be a szervezet fiziológiailag arra, hogy később krónikus betegség alakuljon ki. Kutatási eredményeink egyben lehetőséget nyújtanak az elhízás megakadályozására új célok kialakításával, esetleg még az újszülött korban be lehet avatkozni ebbe a folyamatba. – A szakember hozzátette, hogy ennek a beavatkozásnak a módját még nem fejlesztették ki, ezért korai lenne bármiféle ajánlásokat rögzíteni.

– Újszülöttkorban kívánatos a normális súlygyarapodás. Az első 4-6 hónapban a csecsemők megduplázzák születési súlyukat. Az első héten tapasztalt túlságosan gyors ütemű gyarapodás azonban növelheti a később testsúly-problémák kockázatát. – Több szempontos súlyozás után dr. Stettler teamje megállapította, hogy az első nyolc napban minden további 100 grammos súlytöbblet mintegy 10 százalékkal növeli a felnőttkori elhízás kockázatát.

Az említett tanulmány kapcsolatot talált az első négy hónapban (112 napban) bekövetkezett gyors gyarapodás és a felnőttkori elhízás között is. Az első hét azonban különösen kritikus szakasznak bizonyult. Állatkísérletek is igazolják, hogy valószínűleg ekkor történik az endokrin rendszer beprogramozása a fejlődő agyban. – Nem tudjuk, ez pontosan hogyan történik, ám kutatásaink remélhetőleg hozzájárulhatnak a világszerte problémaként jelentkező elhízás visszaszorításához.

Mivel a tanulmányban résztvevők valamennyien tápszert kaptak, az eredményekből az is kiderült, hogy az anyatejjel táplált csecsemők lassabban híznak, ezért kisebb a kockázata a későbbi elhízásnak is.

Medical News Net
| elhízás, újszülött
2005-05-15 18:40:52

Web Design & Development Prowebshop